Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Властите в България трябва да върнат доверието на чуждестранните инвеститори

адв. Константин Миков, дружество "Миков", „Бизнес старт“, 04.06.2021

11:33 | 4 юни 2021
Обновен: 19:23 | 4 юни 2021
Автор: Надя Манова

САЩ санкционира Пеевски, Божков и Желязков, както и 64 компании, които бяха под удара на закона „Магнитски“. Той е направен така, че да затрудни бизнес действията на посочените лица, което се усеща особено силно в САЩ, поради глобалната финансова система. Ще има и възпрепятстване на операциите им в България и трети страни. Това коментира адв. Константин Миков, дружество „Миков“, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова.

„Рискът за компаниите и хората, които имат бизнес със санкционираните лица, е описан в указа на американската администрация. Тези, които си  сътрудничат с посочените личности, могат да бъдат санкционирани до 2 пъти за сумите, които обменят, а най-вероятно ще има и други по-големи наказания“, прогнозира адвокат Миков.

Гостът коментира, че тези санкции ще важат и за банките, тъй като те са част от финансовата система.

Миков подчерта, че възникналата ситуация ще повлияе и на бизнес средата у нас. В тази връзка, ако искаме чуждите инвеститори да гледат с добро око на българския бизнес, ще трябва нашите институции да направят разследване, подобно на американското.

„По този начин ще се върне доверието към бизнес средата у нас“, смята Миков. И изтъкна, че друга юрисдикция, които може да се намеси в тази ситуация, е английската, тъй като и на Острова има подобни закони и мерки. На ниво ЕС съществуват подобни санкции, но само за нарушаване на човешките права.

Според госта бизнес климатът у нас в бъдеще ще зависи от реакцията на институционалните власти.

„Очевидно в момента доверието към нашия бизнес е загубено. Със своите действия САЩ дава знак за ситуацията в страната ни“, коментира Миков.

Целия разговор вижте във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да видите тук.