Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Новият политически спектакъл показа, че всички бягат от властта

Проф. Анна Кръстева, политолог, Бизнес старт, 07.05.2021

11:43 | 7 май 2021
Обновен: 15:12 | 7 май 2021
Автор: Магдалена Иванова

Новият политически спектакъл с оттеглянето на кандидатурата на Красимир Ципов за председател на Централната избирателна комисия показа как властта е нещо, от което всички бягат и буквално в последния момент беше прието предложението на „Има такъв народ“ постът да бъде поет от Камелия Нейкова. Това коментира проф. Анна Кръстева, политолог, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова.

Гостът коментира и очакванията към служебния кабинет.

„Очакванията към служебния кабинет са противоречиви, но при всички случаи няма политическа драма. Когато има политическа криза, може да се връчи мандат за подготовка на изборите на нов кабинет, който не е в оставка. Целта е да проведат свободни и честни избори, като трябват много добри експерти“.

По думите на проф. Анна Кръстева служебното правителство трябва да внесе успокоение и в администрацията, и сред гражданите.

„Румен Радев върви по много тънко въже, тъй като високата му репутация се дължи на това, че не е въвлечен в управлението. Обикновено президентите не понасят негативите от конкретното управление“.

„Виждаме довеждане до екстремност в имиджа на Борисов и Радев и кой образ ще предпочетат българските граждани през следващите месеци ще е интересно да наблюдаваме“, коментира още политологът.

По отношение на гласуването с машини проф. Анна Кръстева заяви, че това безспорно е вид ограничение на правото на избор.

„Ще видим дали ще обезкуражат определени групи от обществото новите правила“.

Според проф. Кръстева рисковете с машинния вот са свързани най-вече с психологическата нагласа на хора, които по-малко използват технологии, но очакванията са да се засили активността от страна на младите.

Целия разговор гледайте във видеото.

Всички гости на предаването „Бизнес старт“ гледайте тук.