Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Бил Гейтс ще се фокусира върху глобалното затопляне, а Мелинда върху феминизма

Станислав Касчийски, специалист по дигитални медии, "Бизнес старт", 05.05.2021

12:33 | 5 май 2021
Обновен: 12:33 | 5 май 2021
Автор: Димитър Баларев

Разводът на Бил и Мелинда Гейтс е отдавна планиран, но разпределението на богаството зависи от наличието на предбрачен договор, като различни американски медии предоставят различна информация. Това заяви Станислав Касчийски, специалист по дигитални медии, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова.

"По информация на New York Times такъв предбрачен договор съществува, но според TMZ, която е известна с бързината си по публикуване на документи, които не винаги са достоверни, такъв няма".

Гостът коментира, че новината за раздялата на милиардерите е дошла от Cascade Investment - фондът, собственост на Бил Гейтс - който преди броени часове е прехвърлил 1,8 млрд. долара към Мелинда Гейтс.

По думите на Станислав Касчийски могат да бъдат намерени сходства с раздялата на Джеф Безос и Макензи Скот, чието имуществото беше разделено 1 към 4 и Скот се превърна в четвъртата най-богата жена в света. 

"Тогава Скот Макезни раздаде много бързо 6 млрд. долара за благотворителност от своите 36 млрд. долара. Вероятно това може да се случи и с Мелинда, която и в момента инвестира в благотворителни и филантропски инциативи".

"Тепърва можем да видим Мелинда Гейтс в ролята на независим филантроп", изтъкна специалистът по дигитални медии.

Гостът уточни, че разводът няма да има никакъв пряк ефект върху компаниите, тъй като Бил Гейтс вече не е част от борда на директорите на Microsoft и Berkshire Hathaway.

"По-скоро очите са насочени към Bill & Melinda Gates Foundation, която разполага с 49,8 млрд. долара. Тя е сред тези на първа линия в битката с Covid, развитието на медицината, инициативата COVAX на СЗО за предоставяне на ваксини за по-бедните страни, както и борбата с климатичните изменения".

Според събеседника фондацията ще продължи без смущения своята работа, като Мелинда ще се фокусира повече върху феминизма и жените лидери, докато Бил Гейтс ще обърне повече внимание на глобалното затопляне. 

В разговора беше засегната и конспирацията за чипирането с ваксини, като Станислав Касчийски припомни, че тя произтича от инвестиция на Bill & Melinda Gates Foundation в технологичен стартъп, който разработва чипове, съдържащи цялото медицинско досие на даден пациент.

"Ваксините биха били доста по-скъпи, ако имаше чипове в тях. И самите чипове на този стартъп не могат да бъдат инжектирани с обикновена игла заради тяхната големина".

Повече по темата за развода на Бил и Мелинда Гейтс, както и за предстоящото решение на Facebook по отблокирането на акаунта на Доналд Тръмп, може да видите във видеото

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да видите тук