Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Изнасяме българска пекинска патица от Исландия до Канарските острови

Николай Зиколов, изпълнителен директор на „Булчикън“, Бизнес старт, 10.03.2021

12:40 | 10 март 2021
Обновен: 14:33 | 10 март 2021
Автор: Станислава Цветкова

Изнасяме продукти от пекинска патица в различни държави - от Исландия до Канарските острови. Основните ни клиенти са централно европейските държави – Чехия, Словакия, Унгария, Германия, Франция, Холандия и Англия. Това заяви Николай Зиколов, изпълнителен директор на „Булчикън“, в предаването „Бизнес старт“ в водещ Живка Попатанасова.

„Булчикън“ получи награда „Златна мартеница“ за успешен български производител с постигнати успехи на българския и международните пазари. Компанията е създадена от двама братя преди 20 години и успешно изнася продукцията си в над 25 държави в света. 

„Последните 5 години се утвърдихме като единствената компания, която отглежда и съответно произвежда продукти от пекинска патица на Балканите“, казва Зиколов.

Компанията има амбиции да се развие и на други световни пазари, но по думите на госта първо трябва държавата да подпише т.нар. ветеринарни съглашения.

„Това са нормативни документи. Ако няма съгласувани например такива сертификати между България и Япония, ние няма как да изнесем продукцията си там. Същото е и с Канада, и със Северна Америка. Много бихме искали да се развием и там, но преди това държавата трябва да бъде активна и да ни помогне. Защото от няколко години се опитваме да прокараме тази пътека, но това не е наша задача“, коментира още гостът.

По думите му през последните две години пекинската патица започва да набира все повече популярност и на родния пазар.

„Това е специфичен вид месо, който в у нас я не е много известен, но това започва да се променя. Но например на един пазар като Германия, то е нещо обичайно, а във Франция се правят дори десерти с патица. Пазарите са много различни.“

Наблюденията на Зиколов са, че в централните европейски държави е заложено хората да купуват доста по-често собственото си родно производство.

„Аз мисля, че българите по-скоро са склонни да купят нещо на добра цена, без значение къде е произведено.“

Според гостът балансът между цена и качество се постига с ноу-хау, знания и технология, за да може да се минимизират някои разходи и да производителят да получи по-добра цена, без да влияе на качеството на продуктите си.

Целия разговор вижте във видеото.

Видеа с всички гости на „Бизнес старт“ може да видите тук.