Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Димитър Събев: Общата селскостопанска политика на ЕС се нуждае от реформа

Димитър Събев, икономист, Бизнес старт, 02.03.2021

11:15 | 2 март 2021
Автор: Радостина Ивчева

Има доста центробежни сили в общата селскостопанска политика на европейския съюз. Такава безспорно трябва да има, но тя трябва да бъде изградена по един дизайн, който е подходящ за днешните времена. Това заяви икономистът Димитър Събев в предаването „Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова.

„Основните линии, по които в България се извършват злоупотреби със земеделските субсидиите са разцепване на собствеността, поземлена олигархия, деклариране на несъществуващи обработваеми земи и други“, каза гостът.

„Има много начини да се откраднат пари от Европа, особено докато парите се дават на калпак т.е. на единица площ“.

„По-голям проблем е това, че общата стопанска политика на Европейския съюз е инерционно създание и постепенно през годините, започна да дава ефекти не само за подкрепа на доходите на хората, каквато беше първоначалната й цел, но и много други странични ефекти“, каза Събев.

„Европа със своите субсидии държи цената на европейската продукция изкуствено занижена и това пречи на страните, които не са членки на ЕС да продават стоките си на международните пазари и така пряко допринася за бедността“.

„Самата рамка на това да даваш субсидии на единица площ отнема стимула да се привеждат повече продукти, защото независимо от това дали отглеждаш зърно, или домати ще получиш едно и също количество пари, а разходите за двете са различни“, каза Събев и допълни, че тези проблеми не се забелязват само в България.

„България не е уникална в своите трудности, но общите проблеми идват за да покажат, че е нужно общо преразглеждане на по-стабилно ниво на общата селскостопанска политика и нейните ефекти“.

Целия разговор вижте във видеото.

Видеа с всички гости на “Бизнес старт" може да видите тук.