Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Войната по пътищата у нас продължава да е национален проблем

Инженер Ясен Ишев, председател на Управителния съвет на Научно-техническия съюз по транспорт, Бизнес старт, 22.02.2021

11:55 | 22 февруари 2021
Обновен: 11:55 | 22 февруари 2021
Автор: Димитър Баларев

Преди няколко години имахме много силна презентация, която гласеше, че пътната безопасност е национален проблем. И тя все още е. Това заяви инженер Ясен Ишев, председател на Управителния съвет на Научно-техническия съюз по транспорт, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова.

"Годишно между 600-700 души загиват във войната по пътищата у нас. По първоначални данни за изминалата година въпреки пандемията и ограниченията върху мобилността около 500 души са загубили живота си на пътя".

"Промените в Закона за пътищата, които се разглеждат на първо четене, са стъпка в правилната посока, но мерките, залегнали в него, трябва да бъдат спазвани, а не само да бъдат узаконявани", коментира инж. Ишев. 

"До този момент аз лично не знам изискването за инспекция за пътна безопасност, която сългасно закона трябва да се извършва два пъти в годината, да е спазвано. След няколко наши запитвания започнаха да се правят проверки на Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата" , но само на книга". 

По думите на председателя на Управителния съвет на Научно-техническия съюз по транспорт законовите промени ще намалят произшествията, но трябва да се вземе предвид, че 90% от ПТП се дължат на грешка на водача.

"Тук трябва да се акцентира. Да се преподава на децата и подрастващите как трябва да се движат по пътищата като пешеходци и колоездачи, като в гимназиалните класове трябва да се изучава Закона за движение по пътищата, защото младите трябва да знаят как да опазят живота си".

"Средствата за пътна инфраструктура са предостатъчни и гаранционните срокове също", коментира гостът, добавяйки, че изискванията за качеството са най-належащият проблем.

Целия разговор може да видите във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да видите тук.