Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Текстилните производители в България искат повече държавни поръчки

Володя Стоянов, член на управителния и председателския съвет на Българска асоциация за текстил и кожи, Бизнес старт, 10.02.2021

11:41 | 10 февруари 2021
Обновен: 11:42 | 10 февруари 2021
Автор: Радостина Ивчева

За да бъдат подпомогнати местните текстилни производители трябва да се възлагат повече държавни поръчки за облеклото на държавни служители, армия и други органи на български производители. Да се премахне практиката да се осребряват фактури, а да се въведе практика фирмените облекла да се купуват от български производители и също така да се ограничи нелегалният внос от Китай и Турция“. Това заяви Володя Стоянов, член на управителния и председателския съвет на Българска асоциация за текстил и кожи (БАТОК), в предаването „Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова.

„Още в началото на пандемията през март и април нашите клиенти от Западна Европа съкратиха с около 30% поръчките си, които бяха планирани за след април“,  каза гостът.

„Необходимо беше всички предприятия в нашата индустрия в много кратки темпове да се преориентират към производство на специфични изделия, които бяха нужни при протичането на пандемията. Това ни даде възможност да запазим работните места. Имаше известен период на стабилизация след юни, но пандемията продължава да дава своето отражение върху цялостното производство на облекла в България“.

„Пандемията се отрази много тежко на производителите на връхни облекла. Множество компании от бранша вече се преориентират към по-лек тип облекла като пижами, нощници и анцузи“, каза Стоянов.

„Предполагаме, че периодът след март 2021 г. ще бъде още по-тежък и по-труден, защото все още не са ясни бъдещите програми за сезон есен-зима 2021/2022 г.“

„В началото на миналата година бе направена среща с вицепремиерът Томислав Дончев, на която бяха обсъдени мерки за подпомагане на бранша, но с идването на коронавируса мерките не бяха реализирани“, заяви Стоянов.

На 25 февруари ще бъде проведена Национална конференция на тема перспективи пред бранша, произвеждащ облекло и текстил, на която участие ще вземат както държавни институции, така и представители на бранша и общественици. На срещата ще бъдат обсъдени мерки за привличане на вниманието на българските потребители, каза още гостът.

Целия разговор вижте във видеото.

Видеа с всички гости на „Бизнес старт“ може да видите тук.