Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

В България няма условия за виртуални мобилни оператори

Невен Дилков, председател на Асоциацията за европейски конкурентни телекомуникации (ECTA), Бизнес старт, 26.01.2021

11:44 | 26 януари 2021
Обновен: 14:12 | 26 януари 2021
Автор: Станислава Цветкова

Пандемията не се отрази негативно на телекомуникационния пазар в Европа, освен че се създадоха условия за продължаваща консолидация и по-големите оператори станаха още по-големи и по-силни. Това заяви Невен Дилков*, председател на Асоциацията за европейски конкурентни телекомуникации (ECTA) в предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

„Почти всички сектори в телекомуникациите получиха добри възможности за развитие във времето на пандемията. Видеоконферентните услуги преживяха звездния си миг. Те ще продължат да се развиват, като очакваме да се появят нови видове платформи“, заяви Дилков.

 По думите му в телекомуникациите постоянно има възможност за появата на нов вид услуги, които да обогатят живота на потребителите. Социалните мрежи са подобно явление в последните 10-15 г.

„Основна тенденция в много държави в ЕС, сред които Франция и Испания, са виртуалните мобилни оператори, които навлизат на пазара и започват да предлагат иновативни услуги, свързани с финансови операции, със социални елементи и с подпомагане на семействата по различни начини. Предлагат се на определени ниши от пазара, на определен вид клиенти“, коментира председателят на ECTA.

Той допълни, че това са малки или средни оператори, които работят, използвайки мрежата на големите, за да предоставят мобилни услуги на своите клиенти.

Дилков заяви още, че към момента в България няма условия за подобни виртуални мобилни оператори, но изрази надежда, че това може да се промени скоро.  

Гостът коментира и разгорещения дебат, който се води най-вече в социалните мрежи относно изграждането на 5G мрежа.

„5G не е нова технология, тя е съвкупност от технологии, които вече съществуват в последните версии на wifi, т.е. вашият телефон вече има всичките 5G технологии и ги използва ежедневно. Проблемът е, че големите телекоми загубиха нещо, което имаха в началото – доверието на хората, че те правят нещо важно за тях“, каза Дилков.

Председателят на Ecta заяви, че страни като Швеция, Великобритания и Франция са забранили използването на 5G оборудване на Huawei и др. китайски компании, без да са направили подробни изследвания дали тази техника може да се използва за шпионаж.

"В същото време преди дни четири от най-големите мобилни оператори в света, вкл. Vodafone, прегърнаха идеята за отворен стандарт за работа с радиомрежите в мобилните комуникации", каза Дилков.

*Преди по-малко от месец Невен Дилков бе избран да оглави Асоциацията за европейски конкурентни телекомуникации, с което се превърна в първия българин в 20-годишната й история, който застава начело на управителния й съвет.

Целия разговор може да видите във видеото.

Всички гости на предаването „Бизнес старт“ може да видите тук.