Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Политиката на Меркел ще бъде продължена с избора на Армин Лашет

Любомир Кючуков, директор на Института по икономика и международни отношения и бивш заместник-министър на външните работи, Бизнес старт, 18.01.2021

12:53 | 18 януари 2021
Обновен: 12:54 | 18 януари 2021
Автор: Димитър Баларев

Изборът на Армин Лашет беше политически и консервативен. Избираха се политики, а не личности, защото всеки един от кандидатите предстваляваше много ясна политическа линия. Християндемократическият съюз избра сигурността, приемствеността и продължението на Меркел. Това коментира Любомир Кючуков, директор на Института по икономика и международни отношения и бивш заместник-министър на външните работи, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов

"Получи се една доста парадоксална ситуация, защото консервативният избор в идеологически план предотврати един по-консервативен завой и връщане към крайно дясното". 

"Армин Лашет през цялото време прокламираше оставането на ХДС в центъра - той именно по този начин формулира политическото място на партията, въпреки че е дясноцентристка политическа формация", уточни Любомир Кючуков. 

"Налице е един политически феномен, който е типично германски - с надигането на крайнодесния популизъм в Европа повечето дясноцентристки партии се изместиха в дясно, за да не загубят електорат, докато ХДС направи точно обратното."

По думите на бившия заместник-министър на външните работи чрез този ход на ХДС и привличането на Германската социалдемократическата партия (ГСДП) като младши партньор в управлението, християндемократите на практика минимализириха ролята на ГСДП и задълго оформиха управляващите позиции на ХДС.

"Самият Лашет заяви своите амбиции за канцлерския пост, като циркулират спекулации в редиците на ХДС, че той ще срещне подкрепа в лицето на сегашния министър на здравеопазването Йенс Шпан, с когото разработиха съвместната управленска програма."

Събеседникът коментира, че досегашните акценти на външната политика на Германия ще продължат, като дори ще се засилят. 

"Германия има най-голям интерес да защитава европейските интереси като свои собствени. Берлин ще продължи да претендира за по-тясно сътрудничество с Вашингтон и да отстоява тезата, че сигурността на Европа може да бъде постигната с помощта на Москва, вместо Русия да бъде остранявана".

Целия разговор може да видите във видеото. 

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да видите тук.