Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Кибератаките на 2020: Войните вече са за информация

Мартин Захариев, фондация "Право и Интернет", Бизнес старт, 21.12.2020

11:07 | 21 декември 2020
Обновен: 11:38 | 21 декември 2020
Автор: Димитър Баларев

Не съществува такова понятие като 100-процентова защита в сферата на информационната сигурност. Работата ни като потребители е да сме бдителни относно приложенията, които инсталираме, а тази на разработчиците - да се наслагват непрекъснато защити, правейки нерентабилно за хакерите да инвестират ресурси и време. Това коментира Мартин Захариев, фондация "Право и Интернет", в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов. 

"Кибератаките не са новост и войните вече не се водят за овладяване на материални блага, а за контрол върху най-стратегическия ресурс в съвремието - информацията в най-различните й форми - от ядрения арсенал на САЩ до личните данни на потребители на дадено приложение".

По думите на Мартин Захариев хакерските атаки могат да засегнат най-разновидни сектори и затова, "както сме предпазливи, когато някой позвъни на врата ни, така трябва да сме бдителни и когато изтегляме дадено приложение или отваряме съмнителен имейл". 

"Не всяка успешна кибератака стига до публичното пространство. Поради тази причина все още не знаем какъв е мащабът на пробива на SolarWinds, за който САЩ обвинява Русия. Може и никога да не узнаем цялата картина. Но е напълно вероятно атаката да е засегнала и европейски страни, и дори България, тъй като това е един от най-големите доставчици на софтуерни услуги."

Гостът уточни, че обикновено при пробив в дигиталната инфраструктура на дадена компания в България, организацията първо се обръща към съответните институции на база естеството на открадната информация и в повечето случаи aко осведомява обществеността, това става на по-късен етап.

Целия разговор може да видите във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да видите тук.