Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

АИКБ: Националният план за възстановяване дава аналогов отговор на цифрови предизвикателства

Д-р Милена Ангелова, главен секретар на Асоциацията на индустриалния капитал в България, Бизнес старт, 08.12.2020

10:23 | 8 декември 2020
Обновен: 11:17 | 8 декември 2020
Автор: Радостина Ивчева

Асоциацията на индустриалния капитал в България счита предложения сега Национален план за възстановяване за едва първа версия, която ще бъде коригирана след консултации със заинтересувани страни. Според Асоциацията на индустриалния капитал в България, планът дава аналогов отговор на цифрови предизвикателства. С оглед на това за реална подкрепа и развитие на бизнеса трябва да бъдат отделени поне още 2 млрд. лева, а не тези средства да се насочват към сграден фонд и енергийна ефективност. Това заяви д-р Милена Ангелова, главен секретар на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), в предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

„В момента най-голямото предизвикателство пред бизнеса е да преживее втория локдаун“ каза гостът.

Ангелова обясни, че към момента са подадени 1500 заявления по мярката за подкрепа на служителите, пуснати в неплатен отпуск, като се обхващат 6000 работника. Също така за периода на локдауна е предвидена държавна подкрепа за компенсиране на загубените обороти в размер на от 10% за големите търговски обекти и 20% за всички други затворени компании.

„Мярката 60/40 трябва да бъде преработена и да стане 100/75+ или дори 80. Т.е. работодателите да заплащат пълното възнаграждение на служителите си, а държавата да поеме компенсацията за неотработеното време“.

Главният секретар на АИКБ също така заяви, че трябва да бъде удължен мораториумът върху кредитите.  

„Времето ни е ограничено, но мислим че още много може да се направи“.

Ангелова коментира и срещата на върха на Европейския съюз в четвъртък, където трябва да бъде постигнато съгласие, както за многогодишната финансова рамка на съюза, така и за Brexit.

„Провалът на преговорите с Обединеното кралство ще бъде един допълнителен фактор, който ще усложни обстановката, но повечето загуби ще бъдат понесени от Великобритания“.

Целия разговор може да видите във видеото.

Видеа с всички гости на „Бизнес старт“ може да видите тук.