Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Асоциацията на ловците на трюфели в България: Новият законопроект не решава основните проблеми на сектора

Росен Иванов, председател на Асоциацията на ловците на трюфели в България, Бизнес старт, 02.12.2020

10:54 | 2 декември 2020
Обновен: 11:49 | 2 декември 2020
Автор: Радостина Ивчева

Новият законопроект за трюфелите нито защитава интересите на ловците на гъбата, нито ще реши основните проблеми на сектора. Това коментира Росен Иванов, председател на Асоциацията на ловците на трюфели в България, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

Според новия законопроект, за да си извадиш разрешително за добив на трюфели, трябва да си член на браншова организация, да изкараш изпит за това и да платиш такса на горското стопанство, обясни гостът.

„Т.е. трябва да пластиш за членството в браншовата организация, да платиш за изпит, да платиш на горското стопанство и когато отидеш да продаваш трюфелите трябва да платиш и данък.  Никъде не видяхме да защитават нашите интереси, само се въвеждат такси“.

 „Този проектозакон по никакъв начин няма да гарантира опазването на горските находищата в България“, смята Иванов.

„Основните ни проблеми са копаенето на зелената гъба и изкупуването на пунктовете, а не виждаме инициативи за справяне с тях. Обсъждаха се някакви абсурдни мерки, като когато влизаш в гората да пращаш SMS къде си и да зададеш предварителен обем на добива, а ти няма как да знаеш колко ще набереш“.

Иванов също така обясни, че в чужбина, за да станеш ловец на трюфели е необходимо единствено да отидеш в горското стопанство и да платиш еднократна такса за разрешително.

Като друг абсурд и опит за дискриминация в новия законопроект гостът определи предвидения образователен ценз. Според него също така заложените ограничения за добив на декар при култивираните гъби и отмяната на мобилни пунктове са много притеснителни.

Целия разговор може да видите във видео.

Видеа с всички гости на „Бизнес старт“ може да видите тук.