Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

КНСБ: Компенсиращите мерки за бизнеса трябва да са обект на широко обсъждане

Чавдар Христов, вицепрезидент на КНСБ, Бизнес старт, 25.11.2020

10:40 | 25 ноември 2020
Обновен: 11:43 | 25 ноември 2020
Автор: Станислава Цветкова

Ходът на правителството с гласуването на нови мерки беше очакван, защото обстановката предразполага към него. Това заяви Чавдар Христов, вицепрезидент на Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ), в предаването „Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова.

Той коментира и отзвука в обществото, където се чуват различни мнения, като например, че въвеждане на по-строги мерки, ще окаже сериозно влияние на икономиката, на образованието и на здравеопазването.

„Всеки един от коментаторите изхожда първоначално от собствени или групови интереси, тъй като икономиката и другите системи съществуват, защото има хора, които работят в тях, които влагат средства, залагат в дългосрочен план живота си. По мое мнение трябва да се намери онзи водещ принцип, който ясно да вземе връх над всички останали“.

Най-големият проблем, според госта, е огромното напрежение, което се стоварва върху здравните заведения и върху спешната помощ. "Това не е макък аргумент, за да се търсят подобни мерки", заяви Христов. 

Що се отнася до компенсиращите мерки за бизнеса, той посочи, че те трябва да бъдат обект на широко обсъждане.

„Част от бизнеса вече е излязъл с предложения за подобни мерки, част от тях звучат логични. Трябва да има съвместен план между правителството, синдикатите и работодателите, за да се види кои мерки ще са най-полезни и ще предпазят в някаква степен и другите системи“.

Според Христов затруднения ще изпитат и хората, които са концентрирани в офиси и администрации и имат обслужващ интерес, а сега ще им се наложи да работят дистанционно и в домашни условия.

Целия разговор вижте във видеото.

Всички гости на предаването „Бизнес старт“ може да видите тук