Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Трябва ли срещите с писатели да бъдат платени?

Светлозар Желев, литературен консултант, Бизнес старт, 16.09.20

11:10 | 16 септември 2020
Обновен: 15:23 | 16 септември 2020
Автор: Хюлия Айваз

Навсякъде в света срещите с автори са платени и има вход. Когато е част от литературна конференция, лекция, професионален разговор - винаги е платено. В България битува идеята, че срещата с писатели е реклама, а това не е така. Това каза литературният консултант Светлозар Желев в предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова. 

"Така ние спираме да оценяваме труда на автора", коментира Желев. 

Той посочи, че поводът да се отвори тази тема е стартът на литературните понеделници в клуб "Перото" и породилият се там дебат. 

"Ако обърнем внимание какво се случава на пазара, има много биографии на различни личности и малко такива на писатели. Срещите с тях са нещо изключително важно". 

Според него по време на всякакви кризи, нациите могат да се обръщат към своите писатели, защото "те познават народопсихологията и пулса на обществото". 

"Писателите са хора, които могат да анализират една ситуцаия. Със своята позиция те могат да зададат въпросите, по които да се ориентира обществото. Функцията на писателя е важна". 

Що се отнася до литературният бизнес, Желев каза, че все още и здравната, и икономическата несигурност влияят на бранша у нас. 

Целия разговор вижте във видеото. 
Всички гости на предаването "Бизнес старт" вижте тук.