Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Експерти: За съживяването на малкия и среден бизнес трябва да се действа бързо

Елеонора Негулова, председател на Националното сдружение на малкия и среден бизнес, Николай Войнов „Пенков, Марков и партньори“, Бизнес старт, 29.06.2020

10:25 | 29 юни 2020
Обновен: 12:29 | 29 юни 2020
Автор: Магдалена Иванова

За съживяването на бизнеса на малките и средните предприятия трябва да се действа бързо. Около това мнение се обединиха Елеонора Негулова, председател на Националното сдружение на малкия и среден бизнес и Николай Войнов, адвокат от „Пенков, Марков и партньори“, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова.

„За българското общество МСП са изключително важни, тъй като са голям работодател. Възстановяването е бавно, а една трета не смеят да рестартират. Някои от микро предприятията се отказват от втори шанс – те са гъвкави, но резервите им се ограничени и затова е важно да бъдат подкрепени“, обясни Елеонора Негулова.

По думите й пазарът се развива непредвидимо в определени сектори.

„Хората, които взимат решения, трябва да бъдат отговорни. Малкият бизнес поддържа местните общности и в повечето населени места е единственият работодател и инвеститор“.

Елеонора Негулова посочи като проблем липсата на национална мрежа за подкрепа на малкия бизнес, тъй като по места няма кой да подкрепи малките предприемачи – как да си променят стратегиите, как да се адаптират.

„Очаквам допълнително забавяне на помощта за средните предприятия“, заяви Николай Войнов. Според него поне засега не трябва да се променя нормативната рамка, но подчерта, че бързината, с която ще стигна подкрепата до бизнеса, е изключително важна.

Николай Войнов обърна внимание и на факта, че процесът по кандидатстване за подкрепа показва, че МСП имат проблем и с дигитализацията.

Целия разговор вижте във видеото.

Всички гости на предаването „Бизнес старт“ гледайте тук.