Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

НАП: 50% от декларациите идват по електронен път

Бизнес старт, 31.03.2016

09:24 | 31 март 2016
Автор: Кирил Петков
Росен Бъчваров, говорител на Националната агенция за приходите. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Росен Бъчваров, говорител на Националната агенция за приходите. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Българските граждани се възползват активно от възможността за отстъпка, ако платят данъка си в първите три месеца на годината. Това каза Росен Бъчваров, говорител на Националната агенция за приходите в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria. 

"Към момента отчитаме 50 000 декларации, подадени по този начин, като всяка трета идват в НАП по електронен път. Така хората, освен че пестят време и пари, изпращайки декларациите си електронно, могат да получат и 5% намаление".

Все още е рано да се говори за отчитане на събираемостта, каза още Бъчваров, защото е данъчната кампания продължава, но средно годишно приходите от данъците върху доходите на физическите лица възлизат на около 1,5 млрд. лв.

На въпроса дали се планират повече стимули за фирми и физически лица, за да плащат по-рано или по-лесно своите данъци, Бъчваров каза, че по отношение на бизнеса и в момента съществуват такива преференции. „Не само това, срокът изтича също и за тях. Всяка фирма има срок до утре да подаде декларация за облагане с корпоративни данъци, като там отново има стимул. Онлайн подаването е скрепено с възможност да се получи един процент от платения данък обратно, но не повече от 1000 лева. Там имаме една много интензивна употреба и дори бих казал преобладаващата част от декларациите се подават онлайн с идеята да се ползва намаление“.

Относно косвените данъци, при които НАП има интересна инициатива, свързана с лотария с касови бонове, говорителят на НАП каза, че вече има около 20 млн. регистрирани касови бележки на стойност над четвърт милиард. „Това идва да каже, че лотарията се харесва. Ние даваме награда всяка седмица, всеки месец и годишната награда, която ще даде след по-малко от девет месеца е лек автомобил. Редом с шанса да спечелят някаква награда, оказва се, че има доста сериозна полза от лотарията за българските граждани, защото им помага да разберат ползата от касовата бележка, не само за фиска, но и за техните лични финанси и граждански права“.

Бъчваров коментира и възможностите част от тези практики да бъдат приложени и на общинско ниво: „Развитието на плащането на общинските данъци и такси е много бурно и много положително. През миналата година интегрирахме с голяма част от общините компютърни системи и в момента на сайта на НАП можете да проверите и задълженията за местни данъци и такси“.

„Далеч по-ефективният начин за насърчаване на плащанията, е създаване на стимули. Санкциите са много по-скъп и не толкова ефективен модел“.

Вижте целия коментар: