Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

България има потенциал да се превърне в транспортен хъб

Симеон Ананиев от АБЖП в предаването Бизнес старт, 29.03.2016

09:42 | 29 март 2016
Автор: Investor.bg
Симеон Ананиев, Асоциацията на Българските Железопътни Превозвачи. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Симеон Ананиев, Асоциацията на Българските Железопътни Превозвачи. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Събитията в Европа през последните две години показаха възможността България да се превърне в транспортен хъб с добра логистика и превозвачи. Това каза Симеон Ананиев от Асоциацията на Българските Железопътни Превозвачи (АБЖП) в предаването „Бизнес старт“ по Bloomberg TV Bulgaria по повод пренасочването на транспортните товари на Гърция към България поради сложната ситуация на границата с Македония. 

Ситуацията в Гърция налага една част от товарите да бъдат прехвърлени към автотранспортни коридори и алтернативи, но за друга част (суровини и стоки) изисква ползването на маршрут през България. Има регулярни влакове с контейнери и непридружавани ремаркета, които ще преминават през България, каза Ананиев. По думите му това изисква мобилизация, но също така открива и възможност пред страната. 

Това изисква мобилизация, но и изисква и възможността да използваме момента, тъй като теорията и практиката показват, че при промяна на модела на маршрута, след връщане на стария, остават поне 20%. 

По данни на Eurostat и българските железопътни и автомобилни превозвачи се наблюдава постоянен ръст при автомобилните превозвачи, коментира още той. Железопътните товарни превози бележат ръст от 10% през последните 2 години, достигайки 14 млн. товари през 2015.

Вижте как изглежда Централна гара София 2г. след началото на ремонта.

Вижте целия разговор във видеото: