Бизнес старт

Всеки делник от 7:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Apple ще прави сериал

Технологичен коментар на Елена Кирилова, 25.03.2016

11:30 | 25 март 2016
Автор: Кирил Петков
Елена Кирилова, Investor.bg. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Елена Кирилова, Investor.bg. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Френският орган, отговарящ за опазването на потребителските данни, твърди, че е глобил Google 100 000 евро за това, че не спазила нейно искане за по-широко обхващане на резултатите, свързани с „правото да бъдеш забравен“. През май 2014 г. Върховният съд на Европейския съюз нареди, че потребителите имат право да подават заявки към търсачки като Google и Bing на Microsoft, които от своя страна трябва да отстраняват информация, която няма отношение, от резултатите в търсачките си при търсенето на имена. Миналата година френската комисия нареди на Google да разшири прилагането на практиката във всичките си домейни, включително и в Google.com, заради лекотата на преминаване от европейски домейн към Google.com домейна.

Единственият начин Google да отстоява правото на европейците на личен живот е като премахва неточните резултати, които се появяват при търсенето на имената, посочва Националната комисия по информационните технологии и свободите. Интернет гигантът влезе в спорове с органите за защита на данните в ЕС за териториалния обхват на правилото. Google спазва изискването на съда, но премахва само резултатите в европейските си сайтове, като Google.de в Германия и Google.fr във Франция на основание, че подхождайки по друг начин това би спряло свободния поток на информация. Говорителят на Google, която сега е подразделение на холдинговата компания Alphabet, твърди, че компанията е работила по въвеждането на „правото да бъдеш забравен“ с по-голям обхват.

От компанията планират да обжалват паричната санкция. 

Оказва се, че Microsoft проявява доста сериозен интерес към компаниите за дялово инвестиране, които имат интерес да купят основния бизнес на Yahoo, нейния онлайн бизнес. Както знаем компанията се отказа от отделянето на своя дял от Ali Baba Holding, както и този в Yahoo Japan.

След това започнаха преговори какво да се случи с компанията от тук нататък и явно доста големи играчи вече имат апетит към основния бизнес на компанията. Microsoft не е огласила ясно позицията си по въпроса. Всички дискусии с въпросните компании за дялово инвестиране са били с цел проучвания, твърдят анонимни източници. Ходът на Microsoft е опит да гарантира по-добри отношения с купувача на Yahoo на този етап. от своя страна Yahoo предложи за продажба своя основен бизнес в опит да спаси компанията на фона на доста лошите резултати през последните години. Starboard заяви, че ще предложи девет нови члена на борда на директорите, което означава, че е възможно целия борд на директорите да бъде сменен. 

Apple ще прави сериал, като ще си партнира с доста големи имена от музикалната и филмовата индустрия. въпреки това компанията обяви че няма големи амбиции в тази сфера на стрийминга, но явно има апетит към нови начинания.

Вижте повече от коментара на Елена Кирилова от Investor.bg във видеото: