Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Капитализацията на Apple се сви с близо 30 млрд. долара заради коронавируса

Технологичен коментар на Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, Бизнес старт, 19.02.2020

10:30 | 19 февруари 2020
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Акциите на технологичния гигант Apple се обезцениха с 2% във вторник, след като производителят на iPhone предупреди, че ще отчете по-ниски приходи от продажби през текущото тримесечие заради коронавируса. Повече за последствията от епидемията върху Apple разказа Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

„Спадът в цената на акциите на Apple изтри около 30 млрд. долара от пазарната ѝ капитализация, която е на стойност близо 1.5 трлн. долара“, посочи Попов, като добави, че във вторник вечерта капитализацията на концерна е паднала до 1.421 трлн. долара.

„За втори път в рамките на няколко години Apple трябваше да свие перспективите си за продажбите заради неочаквани промени в Китай“, припомни гостът. Той отбеляза, че първо търговската война със САЩ, а сега и избухването на новия коронавирус, поставят под въпрос ролята на азиатската страна като надежден партньор.

„На фона на проблемите с коронавируса Apple се готви да пусне нов iPhone с ниска цена от около 400 долара“, коментира Попов. Той добави, че Apple също подготвя актуализирани модели iPad Pro с нова система от камери за първата половина на 2020 г., а вирусът може да наложи забавяне или ограничения в тези планове.

„Преместването изцяло извън Китай би било практически невъзможно за Apple в краткосрочен план, като се има предвид мащабd на изградената му мрежа и несравнимата способност на страната да мобилизира работна сила от милиони хора“.

„Apple посочи, че цялостният ѝ бизнес е все още силен, заявявайки, че приходите в региони извън Китай както за продукти, така и за услуги, остават в рамките на предвиденото“, каза още редакторът.

Вижте целия разговор във видео материала.

Повече новини от света на технологиите четете на Investor.bg.