Предупреждения на Apple притесниха инвеститорите в Европа

Пазарен коментар на Юън Потс, Bloomberg Лондон, В развитие, 18.02.2020

14:18 | 18 февруари 2020
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Европейските акции поевтиняват, след като Apple заяви, че продажбите ѝ за тримесечието няма да отговорят на прогнозите. Очакванията на компанията изплашиха инвеститорите, които се надяваха ефектът от коронавируса да остане ограничен. Това каза пазарният анализатор Юън Потс, Bloomberg Лондон, в предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

„Холандският индекс AEX и лондонският FTSE се понижават с по 0.8%, като това са и два от най-слабо представящите се пазари в Европа“.

„Петролът прекъсна най-дългата си печеливша серия за тази година, докато инвеститорите оценяват щетите върху търсенето от разпространението на коронавируса“, каза още Потс. Той посочи, че лекият суров петрол WTI се търгува за малко над 51 долара за барел, а цената на сорта Брент е около 56 долара за барел.

„Междувременно акциите на HSBC поевтиняват, след като най-голямата банка в Европа заяви, че ще съкрати работни места при фундаменталното си преструктуриране“, посочи анализаторът.

Потс коментира и предложението на Intesa Sanpaolo за купуване на по-малкия ѝ италиански конкурент UBI за 4.9 милиарда евро. „Акциите на UBI поскъпват с 29%“, отбеляза той.

Вижте целия коментар във видео материала.