Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Земеделски производители искат България да определя тавана на плащането

Венцислав Върбанов, председател на УС на Асоциацията на земеделските производители в България, Бизнес старт, 06.02.2020

10:47 | 6 февруари 2020
Венцислав Върбанов. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Венцислав Върбанов. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Няколко са водещите теми, за които земеделските производители очакват отговор. Едната е таванът на плащанията, което остава така, както беше предложено - 60 000 евро на стопанство, но темата подлежи на дебат и ние се надяваме на развитие. Доста страни изявяват желание, както и България, сами да вземат решение относно тавана на плащането в зависимост от структурата на земеделието. Това обясни Венцислав Върбанов, председател на Управителния съвет на Асоциацията на земеделските производители в България, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов

Той коментира темата по време на Осмата национална среща на земеделските производители в България, която се провежда сега. Предстои изготвянето на Националния стратегически план за обща селскостопанска политика 2021-2027. 

Въпросите, които производителите са задали на срещата, са и за обвързаната подкрепа. 

"През последните няколко години чувствителните сектори взеха глътка въздух и има промяна. Има и наченки на подобряване в областта на животновъдството и при производителите на плодове и зеленчуци", посочи той. 

По думите му, другият проблем, който ги вълнува, е преходният период. 

"Най-вероятно той ще бъде две години. Както и преходната помощ, за която нашето правителство даде заявка", посочи председателят на Управителния съвет. 

Земеделците се събират в началото на новия програмен период. 

"Важно за нас европейските производители е да знаем какви са сигналите и визията през следващите седем години, и на ЕК, и на правителството. Ние дадохме заявка, че желаем да участваме в разработката на националния план за развитие на селското стопанство и имаме одобрението на министър Танева", каза Върбанов. 

"Най-големият проблем е намирането на баланс между отделните съсловия и да се определят приоритети". 

По думите му SWOT анализите, на базата на които ще е готов планът, показват какво е моментното състояние и как секторът се е развивал през последните 10 години. Но изненади няма, смята той. 

"Всички се сблъскваме с демографската криза, няма млади хора, които искат да работят това, промените в климатичните условия и влиянието върху нашата дейност са отчетени", посочи експертът. 

Целия разговор гледайте във видеото