Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

БСК: Забраната за полагане на извънреден труд трябва да отпадне

Жасмина Саръиванова, експерт по защита на работодателските интереси в Българската стопанска камара, Бизнес старт, 09. 01.2020

09:14 | 9 януари 2020

В полза на всички ще е да отпадне забраната за полагане на извънреден труд. Работното време и темата за извънредния труд са основни моменти в предложението на Българската стопанска камара към социалното министерство. Това заяви Жасмина Саръиванова, експерт по защита на работодателските интереси в Българската стопанска камара, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов

"Преди една година от БСК представихме на министъра на труда и социалната политика предложения, свързани с един цялостен анализ на Кодекса на труда, той е на повече от 30 години, създаден е в съвсем различна икономическа обстановка и е ревизиран повече от 100 пъти, заяви Саръиванова. 

По думите й това няма да доведе до злоупотреба от страна на бизнеса, защото полагането на извънреден труд ще е "на светло", а служителите ще бъдат компенсирани с допълнителен свободен ден или с пари, каза тя. 

"В нашите предложения е записано часовете извънреден труд да бъдат увеличени от 150 часа на 300 часа", коментира тя и даде пример със Словакия, там са допустими до 400 часа.

Преди няколко години работодателите бяха затруднени с едно наложено изискване за индивидуални графици, всичко трябва да се разглежда заедно, не на парче, посочи тя. 

По думите й това е необходимо за всички сфери, особено там, където има липса на работна сила.

"Желанието на предприятията, с които сме във връзка, е много голямо". 

За идеята за 7-часов работен ден и 4-дневна работна седмица във Финландия, което се оказа невярна информация, Саръиванова коментира, че може да има фирма, в която служителите да изпълнят всичките си задачи за 4 дни, но има и такива, за които това не работи. 

Гледайте целия разговор във видеото