Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Експерти: Има забавяне на ж.п. проектите и ще бъдат загубени фондове

Проф. Симеон Ананиев, председател на Асоциацията на българските железопътни превозвачи и инж. Илия Илиев, Българска асоциация на консултантските фирми по железопътно строителство, управител на "Трансгео" ООД, "Бизнес старт", 7 ноември 2019 г.

09:46 | 7 ноември 2019
Симеон Ананиев и Илия Илиев. Снимка: Bloomberg TV
Симеон Ананиев и Илия Илиев. Снимка: Bloomberg TV

"Има забавяне по Приоритетна ос 1, което в сравнение с предния програмен период е значително и трудно ще бъде наваксано", каза  инж. Илия Илиев от Българската асоциация на консултантските фирми по железопътно строителство в предаването 'Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

Най-важният проект, който се прави в последните 20 години е модернизацията на жп-линията София-Пловдив-Свиленград и след като бъде завършен, модернизацията трябва да се свърже с Драгоман.

"Малко хора знаят, но първият влак с контейнери от Китай, който ще мине под Босфора, ще мине и през България и нашата ж.п. инфраструктура трябва да е готова", допълни проф. Симеон Ананиев, председател на Асоциацията на българските железопътни превозвачи.

Вторият важен ж.п. проект е от Гюешево до Бургас. В момента усилено се проектира Радомир-Гюешево, от македонска страна също се работи.

"Ако успеем да направим тези две оси, ще бъдем сериозен логистичен център на Балканите".

"Планират се изключително кратки срокове за планиране и подготовка, които са нереални. Трябваше да влезем в Програмния период с готов проект, а не в момента да работим по подготовката. Изключение от това е Радомир-Гюешево", посочи Илиев.

"В момента трябва да се започне работа по следващия програмен период и когато той дойде да имаме няколко готови проекта", допълни Ананиев.

„В момента е края на 2019 г. и не е възможно да се успее с наваксване по този програмен период. Ако до 2023 г. достигнем 40-50% усвояемост, ще бъде успех“ , заяви Илиев.

В предишните програмни периоди отново не се усвояваха средства и тогава парите отиваха към метрото.

"И сега има такава възможност, ако Европейската комисия (ЕК) си смени решението, което на този етап е, че не могат да се прехвърлят средства", каза Ананиев.

"Още преди време представители на ЕК казаха – не си мислете, че ще пренасочвате средства от жп-инфраструктура към други обекти. Може би може да се направи компромис за метрото", каза Илиев. Според него е необходим закон за линейните обекти, за да се спре безпроблемното обжалване на парцеларни планове и нови трасета, поради което например е блокиран проектът Елин Пелин – Ихтиман.

"В момента отговорностите се прехвърлят между Министерство на транспорта и НКЖИ и накрая не е ясно защо даден проект не върви", каза в заключение Симеон Ананиев.

Вижте целия разговор във видеото.