Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Анализатор: В Бюджет 2020 липсват приоритети за ускорен растеж в определени сектори

Тодор Галев, старши анализатор в Икономическата програма на ЦИД, Бизнес старт, 31.10.2019

08:34 | 31 октомври 2019
Тодор Галев, старши анализатор в Икономическата програма на ЦИД. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Тодор Галев, старши анализатор в Икономическата програма на ЦИД. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Като цяло Бюджет 2020 е много консервативен, което е добре за България. От друга страна, в него няма заложена рамка за приоритети за ускорено икономическо развитие в определени сектори, включително и в области като здравеопазване, образование, отбрана, заяви Тодор Галев, старши анализатор в Икономическата програма на ЦИД, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"От макрорамката си личи, че за иновации ще се разчита предимно на средствата от оперативните програми - европейските фондове. Те обаче все още не са готови".

Тодор Галев обясни, че в сферата на отбраната основната част от средствата ще се отделят за заплати. Но по неговите думи в тази сфера липсва приоритет за научно-изследователска дейност.

Според госта друг показателен сектор е енергетиката. Той спомена за следване на общоевропейските цели като 32% възобновяеми източници от крайното потребление. "Но в националния интегриран план за енергетика и климат са заложени 25%. Другият приоритет би трябвало да бъде затварянето на въглищните мини и електроцентрали, а това липсва в бюджета като политика", подчерта още той.

Тодор Галев коментира и средствата, които са предвиждат в бюджета за регулаторите. "Парите за КЕВР не достигат. КФН ще получи 18,4 млн., от които само 12 млн. ще са заплати", разкри Галев. Той уточни, че единствено съдебната система е с доста добри бюджети.