Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Експерт: Ще се търси финансиране за тунела под Шипка в периода 2021 - 2027 г.

Инж. Ясен Ишев, председател на УС на Научно-техническия съюз по транспорт, "Бизнес старт", 30 октомври 2019 г.

11:22 | 30 октомври 2019
Инж. Ясен Ишев, председател на УС на Научно-техническия съюз по транспорт. Снимка: Bloomberg TV
Инж. Ясен Ишев, председател на УС на Научно-техническия съюз по транспорт. Снимка: Bloomberg TV

Тунелът под Шипка е обсъждан и са взети решения за него още от по-миналия век – 1894 г., и дори Иван Вазов като министър съдейства за това. Тогава това е трябвало да е железопътен тунел, сега ще е автомобилен, а железопътният ще бъде на друго място, каза инж. Ясен Ишев, председател на УС на Научно-техническия съюз по транспорт, в предването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

Гостът посочи, че финансиране на този проект ще се търси в следващия програмен период от 2021 до 2027 г. Инж. Ишев обясни, че това ще е скъп проект, тъй като той намалява с 500 метра денивелацията за изкачване и спускане в сравнение със сега.

"Това е проект за първокласен път с трета лента за изпреварване на по-бавни камиони. Заради теренните условия ще бъдат и пет по-малки тунела, вместо един голям", каза той.

"В момента се изгражда тунел Железница на магистрала Струма, който е с дължина около две хиляди метра. Най-дългият тунел под Шипка ще е 3220 метра - той ще бъде уникално съоръжение".

Решението за изграждане на магистрала Черно море е от 1972 г. и има няколко идейни проекта, и са обсъдени 4 варианта за трасето й.

"Разширеният проект трябва да даде точна представа за геологията по трасето на магистралата. Парцеларните планове ще дадат възможност за по-бързи отчуждения", заяви Ишев.

Според него магистрала Черно море ще реши проблема на Варна с влизането през Аспарухов мост – ще има нов мост над Варненското езеро, вероятно при Белослав, който ще отведе тежкотоварния трафик извън града и към нова връзка с магистрала Хемус.

"Освен концесия, може да се търси финансиране от ЕС и за тази магистрала. Тя може да е продължение на Коридор номер 8, който е от Адриатика до Черно море, а също е и част от бъдещия Черноморски автомагистрален пръстен", каза гостът.

В заключение инж. Ясен Ишев посочи, че без помощ от държавата, пътническите превози на БДЖ няма да успеят да излязат от състоянието в което се намират, а те в момента не са в добро състояние. Наблюдава се и отлив от железниците към автобусните превози.

Вижте цялото интервю във видеото.