В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Как да има реални резултати за повишаване на пътната безопасност?

Д-р инж. Христо Грозданов, Факултет по транспортно строителство, пътища и транспортни съоръжения, УАСГ, В развитие, 07.10.2019

14:52 | 7 октомври 2019
Д-р инж. Христо Грозданов, Факултет по транспортно строителство, пътища и транспортни съоръжения, УАСГ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Д-р инж. Христо Грозданов, Факултет по транспортно строителство, пътища и транспортни съоръжения, УАСГ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Едно от нещата, което ни мотивира да направим Научно-изследователския център за безопасността по пътищата към УАСГ, е обучението на нашите докторанти. През последните 4-5 години много от докторантите отиват в чуждестранни университети, за да правят експериментите си. За съжаление, по-голямата част от тях остават там. Надяваме се със създаването на тази инфраструктура да запазим докторантите си. Това каза д-р инж. Христо Грозданов, Факултет по транспортно строителство, пътища и транспортни съоръжения, УАСГ, в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова.

"Качеството на пътя е един от основните елементи за повишаването на пътната безопасност. Трудно може да се подобрява пътната безопасност без участието на хората от образователната система във вземането на решения".

"При заданията за проектиране, строителство и поддържане на транспортна инфраструктура трябва да стане ясно кои са основните елементи за постигане на високо качество. Като основен акцент трябва да се заложи на пътната безопасност. Тогава ще имаме реални резултати за повишаването на пътната безопасност", коментира Грозданов.

"Науката е свързващото звено между държавата и бизнеса. Целта ни е да се позиционираме точно там. Вече имаме няколко реализирани проекти с държавата".

"Има място за по-добро оформяне на техническите задания при възлагането на обществените поръчки за проектиране, строителство, надзорна дейност и други. Идеята ни е да се позиционираме като консултант на държавните администрации", обясни той.

"Една от основните ни цели е, чрез центъра да сключваме партньорства с международни университети и научни организации. По този начин ще се опитаме да създадем звено, което да може да покрива всяко едно от необходимите на държавата и бизнеса изследвания".

Вижте целия разговор във видеото.