Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Присъствието на британския пазар е ключово предимство

Аарон Сарак, оперативен директор на London Bridge Project, Бизнес старт, 17 октомври 2019 г.

08:15 | 17 октомври 2019
Аарон Сарак
Аарон Сарак

Много компании от Източна Европа, и в частност от България, искат да установят присъствието си във Великобритания преди Brexit. Това каза Аарон Сарак, оперативен директор на London Bridge Project пред Хюлия Айваз. Той бе поканен в България от страна на Британско-българската бизнес асоциация, за да сподели с българските компании как да продават успешно на британския пазар.

"Във Великобритания продуктът е най-важното, а в България повечето IT компании работят предимно в областта  на аутсорсинга" каза Сарак.

"Във Великобритания, продуктът е ключов. Ето защо ние им предлагаме да разработят продукт със собствена марка, допълни той. Именно това би им помогнало да навлязат на британския пазар. Великобритания е по-скъпа от България като разходи и хора. Затова започваме с ефективен обект откъм разходи – като офис. С договор за с компания за продажби, което ще бъде полезно. Може да се наемат споделени служители и да се работи в споделен офис. Така ще има полза от използването на тези общи ресурси и да се стъпи успешно на пазара", заяви Сарак.

"Великобритания е затворен пазар по отношение на културните аспекти. Ето защо трябва да имате добро присъствие във Великобритания. Британците искат да видят своя доставчик в страната, ако говорим предимно за ИТ индустрията. Ако говорим за физически стоки, нещата стоят малко по-различно, но при ИТ индустрията, трябва да сте на местно ниво във Великобритания и да можете да присъствате на срещите в много кратки срокове и трябва да уважавате времето на хората. Не да летите за всяко нещо от България", смята Аарон Сарак. 

"Местното присъствие на Острова е много важно и британците искат ви виждат на същата платформа, на която са те. Така, че трябва да кажете „Ние сме британска компания и сме базирани във Великобритания. Но отделът ни за изследователска и развойна дейност е в България заради цената на труда“. От тази гледна точка британският купувач, бизнес купувач, ще види британска компания, която аутсорсва ИТ дейността си и работната ръка в България", заяви Сарак.

Според него електронната търговия е процъфтяваща индустрия във Великобритания, както е навсякъде по света в развитите страни. В момента 86% от хората използват платформи за електронна търговия. Основно Amazon.

"И тъй като времето е нещо много ценно в Великобритания, както и в България, повечето хора биха искали да се възползват от електронната търговия като потребители. Не искат да ходят по магазини. Искат да пазаруват онлайн от всякъде, с всички удобства. А на следващия ден искат да видят продукта в ръцете си. Ето защо електронната търговия е много важна индустрия в момента. И повечето конвенционални пазари и магазини пренасят бизнеса си към електронната търговия", смята Сарак.

Ако говорим за ИТ сектора, може да има предразсъдъци по отношение на българските компании. Ето защо винаги казваме, че е нужно присъствие на местно ниво. Вашият представител трябва да говори английски на добро ниво и да живее във Великобритания, тъй като той или тя трябва да се среща с хората в същата екосистема, заяви той.

За да са конкурентни, компаниите трябва да имат уникални точки на продажба. През повечето време в аутсорсинг компаниите се залага на цената. Това не трябва да е така. Трябва да покажете своето присъствие, да представите дейността си, своето ноу хау във Великобритания. И по този начин да решите проблем на потребителя. Това не е съвсем продажба на продукт. Защото вие не продавате продукта си и потребителят не купува продукта или услугата ви. Той купува решение на проблем. Затова трябва да намерите това решение. Това решение може да бъде аутсорсинг от гледна точка на цената. Може да бъде и независим продукт, който решава някой специфичен проблем на потребителя, казва Сарак.

"След Brexit очакваме трансграничната търговия да страда малко в началото. Никой не е напълно готов за прехода. Но мисля, че ЕС и Великобритания ще решат този казус, тъй като смятам, че и двете страни искат бизнесът да печели повече, за да плаща данъци на правителствата. Ето защо това ще се реши. От друга страна от нашите клиенти разбираме, че повечето от компаниите в Източна Европа, най-вече от България, биха искали да установят присъствието си във Великобритания преди Brexit. И след това ще видят как ще се развият нещата", каза Аарон Сарак.

Великобритания е много важен пазар, част е от Британската общност. Тя е може би лидер на Британската общност, която обхваща Австралия, Нова Зеландия, и много други страни. Ако продавате нещо във Великобритания и ако маркетирате продукта си като британски продукт, тогава можете лесно да го продадете като такъв в Съединените щати, в Австралия, Индия и другаде. Британската марка е много важна. И както виждате в дебатите за Brexit, политиците твърдят, че това ще даде на страната чисто нова сила. Това е другата гледна точка за Brexit, твърди Сарак.

На британския пазар финтех и електронната търговия се развиват много бързо. Финтех не са само банките във Великобритания. Великобритания подкрепя финтех компаниите, защото големите банки не се интересуват особено от проблемите на дребния бизнес. А те се решават от един тип малки банки, които наричаме Challenger Banks. Затова инвестициите в тази индустрия и откриването на проблемите и след това навлизането в нишата с тях ще бъде полезно. Затова съветвам българските компании, да инвестират във Великобритания като оставят развойната дейност в България. Но да започнат да продават от Великобритания. И да ползват ИТ дейност в България. Това е ефективно от гледна точка на разходите, каза в заключение Аарон Сарак.

Вижте видеото с цялото интервю.