Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Какво ще се случи с офшорните зони на Великобритания след Brexit?

Проф. д-р Иван Тодоров, управляващ съдружник в правна кантора „Георгиев, Тодоров и Ко“, Бизнес старт, 15.10.2019

12:06 | 15 октомври 2019
Обновен: 12:11 | 15 октомври 2019
Проф. д-р Иван Тодоров, управляващ съдружник в правна кантора „Георгиев, Тодоров и Ко“. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Проф. д-р Иван Тодоров, управляващ съдружник в правна кантора „Георгиев, Тодоров и Ко“. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Не се очаква намаляване на атрактивността на офшорните зони на Великобритания след излизането на страната от Европейския съюз (ЕС). Това каза проф. д-р Иван Тодоров, управляващ съдружник в правна кантора „Георгиев, Тодоров и Ко“, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"В България има заповед, в която са описани всички юрисдикции с преференциален данъчен режим. Условията, за да се включи някоя територия в този списък, са страната да не е член на ЕС, да няма спогодба за избягване на двойното данъчно облагане, ако има такава спогодба – да не дава данъчна информация, както и да има с 60% по-ниско данъчно облагане", обясни той.

"За да се появи подобен риск само за отвъдморските територии на Великобритания, те първо трябва да попаднат в списъка на ЕС и след това в българския списък. Ще има достатъчно време, за тези, които виждат опасност, да се махнат от там при подобно развитие на ситуацията".

Тодоров говори за офшорните зони на Великобритания като трите острова Гърнзи, Джърси и Ман, които са коронни владения на Лондон.

"Трите острова са част от територията на Великобритания и страната все още е член на ЕС. Когато Великобритания напусне ЕС, нищо няма да се промени изведнъж на тези три острова. Това е така, защото България има спогодба за избягване на двойното данъчно облагане с Великобритания".

"Поради тази причина промени в данъчния режим на трите острова по отношение на България не могат да се случат", заяви Тодоров.

Вижте целия разговор във видеото.