Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Вероятно ще има избори във Великобритания

Жулиета Пенева, директор на Фондация „Силна Европа“, Бизнес старт, 03.09.2019 г.

09:50 | 3 септември 2019
Жулиета Пенева
Жулиета Пенева

Най-вероятно депутатите ще успеят да блокират Брекзит без сделка, което вероятно означава, че Борис Джонсън ще предизвика избори още утре. Това е усещането сред анализатори и журналисти. Ако предизвика избори, те най-вероятно ще са на 14-ти октомври. Джонсън вероятно разчита на факта, че Джереми Корбин не е толкова популярен и така той ще ги спечели и ще получи мандат от гражданите за Брекзит, каза Жулиета Пенева, директор на Фондация „Силна Европа“ в предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова.

"Според Конституцията на Великобритания това спиране на работата на парламента (т.нар. пророгация) е абсолютно нормална процедура и в случая Борис Джонсън удължи с две седмици времето, в което парламента почива. Септември и октомври е времето в което са и годишните конференции на трите основни партии. Кралицата по Конституция трябва да вземе предвид мнението на премиера по този въпрос и в това няма никаква драма", заяви тя.

Ако има избори на 14-ти октомври има два варианта – Борис Джонсън да получи мандат от народа, че искат излизане от ЕС, или да не получи такъв мандат и да загуби изборите. Това на практика ни показва стила на Джонсън – той до голяма степен прилича на Дейвид Камерън. Камерън изигра референдума за членството в ЕС по „комарджийски начин“ за да успокои евроскептичното крило в партията, и сегашният премиер прави нещо подобно. Като предизвиква избори, той се надява на две неща – първото е да ги спечели, и второто е, че Джереми Корбин не е толкова популярен, допълни Пенева.

Трудно е да се каже, какво ще стане с Брекзит, но е факт, че британският премиер казва, че няма да удължи преговорите с Брюксел в никакъв случай. Великобритания в началото ще изпитва доста големи трудности след развода, но поне няма да го има този блокаж, който е налице сега, обясни тя.

"Усещането е, че ще се блокира Брекзит без сделка, доста консерватори се присъединиха към лейбъристите по този въпрос, което показва голямото разделение по този въпрос в самата Великобритания. Джон Мейджър, който е бивш премиер на Великобритания, се присъедини към едно дело срещу Брекзит без сделка. Страната е абсолютно разделена. Самата медийна атмосфера и протестите показват и голяма нетолерантност към неговото решение да се направи Брекзит без споразумение с ЕС", каза Пенева.

В момента ЕС се подготвя за евентуално удължаване на срока. Доста от европейските страни зависят силно от търговията с Великобритания и дори наскоро се обмисляше дали ЕС да не категоризира Брекзит като природна катастрофа, което дава възможност да се ползват пари от фонда за бедствия за да се помогне на засегнатите страни, заяви тя.

Несигурно е какво ще се случи, но ЕС би трябвало да познават начина на работа на Борис Джонсън, но едва ли са очаквали такава агресивна стратегия, каза в заключение Жулиета Пенева.

Повече вижте във видеото.