Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Решенията на срещата между ЕС и Турция са от съществено значение

Георги Кръстев, секретар на Съвета по сигурността към Министерски съвет, Бизнес старт, 07.03.2016

08:14 | 7 март 2016
Обновен: 08:14 | 7 март 2016
Автор: Investor.bg
Георги Кръстев, секретар на Съвета по сигурността към Министерски съвет. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Георги Кръстев, секретар на Съвета по сигурността към Министерски съвет. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Сътрудничеството между Mинистерството на отбраната и Министерство на вътрешните работи започна в рамките на дискусии през миналата година. След това продължи в рамките на щаб, създаден специално за овладяване на миграционния натиск. Съвсем естествено се достигна и до извода за необходимостта от промяна на закона за отбраната и въоръжените сили.Това каза Георги Кръстев, секретар на Съвета по сигурността към Министерски съвет, в предаването „Бизнес старт“ по Bloomberg TV Bulgaria, коментирайки способността на България да се справи при евентуална ескалация на напрежението по отношение на бежанската криза. 

Армията трябва да действа по неспецифичен за нея начин. Военнослужещите ще подпомагат органите на Министерство на вътрешните работи, конкретно на гранична полиция и жандармерията, но няма самостоятелно да осъществяват такива дейности. В случай на необходимост "армията ще подпомага гранична полиция и жандармерията, за да се спре натиска и не се допускат подобни ексцесии", обясни още той. 

Решението, което ще се вземе днес на срещата между държавните лидери на ЕС и Турция в Брюксел е от съществено значение, защото става въпрос за промяна на политиката. Анонсите, които се дадоха, за значително увеличаване на помощта за Турция също има голямо значение. Балканският маршрут не се разглежда като възможност за преминаване на огромни маси от хора.

Чуйте целия коментар във видеото: