Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Проблемът на българския туризъм е, че няма целева група туристи, смятат експерти

Георги Ауад, директор на агенцията за медийни анализи Perceptica, Мартин Димитров, изпълнителен директор на рекламната агенция Nitram, „Бизнес старт“, 02.07.2019 г.

11:08 | 2 юли 2019
Обновен: 09:45 | 5 юни 2020
Георги Ауад, директор на агенцията за медийни анализи Perceptica, Мартин Димитров, изпълнителен директор на рекламната агенция Nitram, „Бизнес старт“, 02.07.2019 г.

Прогнозите пред летния туристически сезон край морето в България са, че ще бъде слаб, тъй като официално вече има отлив от чуждестранни туристи, а все повече българи решават да прекарат ваканцията си в съседни страни. Причината за този проблем се таи в липсата на ясно обособена целева група, към която да се стреми туризма ни. Подобно мнение споделиха директорът на агенцията за медийни анализи Perceptica Георги Ауад и изпълнителният директор на рекламната агенция Nitram Мартин Димитров за сутрешния блок „Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова.

„Ние сме конвенционални хора в областта на туризма. Ние сме банални и сме се насочили към една ясна публика. Това е публиката на крайно масовия не много заможен турист. Последните двайсетина години ние нямаме промяна в тази посока. Говорим за една голяма маса хора, които да оставят малко след себе си. Цялата риторика на българската реклама в туризма е такава и аз вярвам, че това е остаряло“, казва Димитров.

Страната ни има интелектуален проблем, който засяга неморския туризъм, смята още изпълнителният директор на Nitram. Забелязва се стремеж да се направи Слънчев бряг извън въпросния курорт. Той трябва да остане място, на което младите хора да се сблъскат за пръв път с голяма част от пороците на своето време, а останалите курорти трябва да имат своята идентичност.

„До различните типове туристи се стига по различни начини. Например скандинавците не биха дошли в България на почивка, защото, според едно проучване, което направихме преди 3 години, отношението към бежанците през 2016 г. беше крайно негативно. Там хората се запитват как ли биха се чувствали в една такава държава, която се отнася по подобен начин с хора, бягащи от война, макар и в ролята си на туристи. Те се съмняват в гостоприемството ни“, коментира Ауад.

Пловдив в ролята си на европейска столица на културата изостава много от успеха на италианския си предшественик Матера, защото не насочва хората към културата, а към общия облик на града, казва още директорът на Perceptica.