Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Стандартният летен туризъм у нас това лято отчита спад заради липса на устойчиво развитие

Константин Занков, Институт за анализи и оценки в туризма, Бизнес старт, 02.07.2019

10:02 | 2 юли 2019
Константин Занков, Институт за анализи и оценки в туризма. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Константин Занков, Институт за анализи и оценки в туризма. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

53% от българите тази година не планират ваканция поради липса на финансови възможности. 16% ще изберат планина, 54% - Черноморието. Голяма част от българите смятат, че България не е добро място за почивка и ще предпочетат Гърция и Турция.

Това лято определено имаме спада в туризма за момента. При някои пазари - до около 15%, при други пазари имаме и увеличение. Не стартирахме добре. Можем да очакваме ръст в туризма в градска среда, както и в балнео, спа и улнес туризма, но за стандартния туризъм през лятото - определено не. Наблюдава се хаос и липса на устойчиво развитие. Туризмът е пуснат на автопилот. Това коментира Константин Занков, Институт за анализи и оценки в туризма, в предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова.

На въпроса наказание е ли е този спад от страна на българите срещу строителството и цените гостът спомена, че не бива да слагаме всички под общ знаменател, но добави, че трябва да има устойчиво развитие и запазване на природата. Качеството, цените на продукта - всичко е свързано и важно, твърди още Занков.

"В Миконос например има плажове, където заплащаш по 50 евро. Да, в Гърция повечето плажове са безплатни и са на концесия към заведенията, но нека сравним гръцката брегова ивица с нашата брегова ивица".

Турция 20 години се продава като най-добрата ол инклузив дестинация за България, разкри Константин Занков. "Да, в последните години бе неспокойна заради атентати. Тази година хората се чувстват сигурни, а лирата претърпя срив, което е нормално да засили туристическия поток", поясни още той.

"Планинските фестивали стимулират местната икономика. Отделно има и комбинирани пакети за почивка. Посещават се къщи за гости. Пътуване извън сезона е опция за хората с не толкова сериозни финансови възможности предвид по-атрактивните цени. Паркове и къмпинги предлагат добра алтернатива за почивка".