Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Младото поколение в Истанбул се противопостави на разединението и консерватизма

Ибрахим Карахасан-Чънар, историк и журналист, „Бизнес старт“, 25.06.2019 г.

10:27 | 25 юни 2019
Ибрахим Карахасан-Чънар, историк и журналист, „Бизнес старт“, 25.06.2019 г.
Ибрахим Карахасан-Чънар, историк и журналист, „Бизнес старт“, 25.06.2019 г.

Успехът на Екрем Имамоглу на кметските избори в Истанбул се дължи на политиката му на обединение, която се хареса на по-голямата част от жителите на най-големия турски град. Това е една от тайните на успеха му според историка и журналист Ибрахим Карахасан-Чънар, който анализира изборите в студиото на „Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова.

„Екрем Имамоглу показа, че държи много на младите хора. Настоящото поколение в Турция по всички личи, че не е съгласно с разединението и консерватизма в страната. Бъдещето на тези хора е в Европа“.

Новият кмет на Истанбул пръв подаде ръка към президента Реджеп Ердоган, за да може заедно двамата да започнат работа по решаването на най-належащите проблеми на града, коментира още Карахасан-Чънар.

На този етап изглежда, че следващите няколко месеца ще са решаващи за властта на Ердоган или по-скоро за наследството му, като един от най-дълго управляващите държавници в Турция.

„Голямата цел на Ердоган е да бъде едва ли не вторият Кемал Ататюрк. Той ще направи всичко възможно, за да изкара мандата си докрай. Със сигурност ще остане в историята на Турция, но е под въпрос с какво ще бъде запомнен“.

Вътрешната и външната политика на турския президент натрупа прекалено много негативи през последните години, като дори отношенията с традиционно най-верните съюзници на страната - САЩ, започнаха да охладняват, смята журналистът.

Целия коментар и анализ може да във видеото.