Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Обезлюдяването и социалните услуги - предизвикателствата пред аграрния сектор у нас

Петър Петров, председател на УС на Националната асоциация на младите фермери в България, Бизнес старт, 14.05.2019

09:43 | 14 май 2019
Обновен: 09:43 | 14 май 2019
Петър Петров, председател на УС на Националната асоциация на младите фермери в България. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Петър Петров, председател на УС на Националната асоциация на младите фермери в България. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Обезлюдяването на селските райони, социалните услуги там, както и в областните градове у нас и рентабилността – това са едни от основните предизвикателства, с които се сблъскват аграрният сектор. Това коментира Петър Петров, председател на УС на Националната асоциация на младите фермери в България, в предаването "Бизнес старт" с водещ  Христо Николов.

"Европейската комисия (EК) и Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) обявиха пакет от заеми от 1 млрд. евро за младите фермери, но към момента няма точна информация кога част от тази сума ще бъде насочена и към България".

Наистина има проблем със системата ИСАК, коментира по повод кампанията за директни плащания гостът. "Важно е за фермерите да получават средствата навреме. Ако забавянето е една седмица, както се посочва, мисля, че няма да представлява голям проблем", поясни той.

По повод кредитната линия Петър Петров спомена, че младите фермери имат нужда от подобно финансиране. "Трудно е да се усвои качествен банков продукт. При едно кандидатстване фермерът се взима на общо основание както всеки друг бизнес. Друга пречка се явява, че за всеки един банков продукт се изисква фермерът да стане съдлъжник към фирмата си към кредита", отчете той.

Неодобрението на 27% от исканията за заем за младите земеделски стопани от ЕС се дължи на това, че вероятно младите фермери не са толкова рентабилни в дейността си, а и нямат толкова добра банкова история.

По-ниски лихвени проценти, по-дълги гратисни периоди до изплащането на първата вноска и по-дълги периоди за изплащане на целия заем – към момента не мисля, че има подходящ банков продукт, който да отговаря на тези условия, счита Петър Петров. "Да, има банки с аграрни продукти, насочени към областта на земеделието и животновъдството, но те следва да бъдат видоизменени", смята той-

Гостът дискутира и по темата способите за подпомагане на земеделските стопани – добавката от 25% по схемата за единното плащане на площ и стартовата помощ за млади стопани по Програмата за развитие на селските райони, допълвайки, че фермерите се възползват и от двете схеми, като тези 25% ще нараснат до 50%.

Вижте видео материала с целия разговор.