Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Трите ключови критерия за електронното гласуване

Ваня Нушева, Асоциация „Прозрачност без граници“, Бизнес старт, 21.03.2019г.

11:40 | 21 март 2019
Ваня Нушева в „Бизнес старт“ от 21.03.2019
Ваня Нушева в „Бизнес старт“ от 21.03.2019

Три са ключовите критерии, на които трябва да отговарят машините за електронно гласуване по време на изборите за Европейски парламент, коментира Ваня Нушева, Асоциация „Прозрачност без граници“, в предаването „Бизнес старт“ с водеща Живка Попатанасова.

„Ключовите критерии са да бъдат гарантирани тайната на вота, правилният отчет на гласовете и верификацията в случай на съдебно оспорване“.

Важно е бързо да се организира обществена поръчка за асемблирането на машините, тъй като на пазара съществуват вариации в много широк ценови диапазон – от 500 долара до 2000 евро, каза още Нушева.

Тя изрази увереност, че новият състав на Централната избирателна комисия (ЦИК) ще успее да се отърси от лошите практики на своите предшественици, за да стартира успешно петгодишния си мандат с евроизборите през май.

За предстоящия вот ще са необходими 3000 машини, които изискват своето технологично време за изработка. Но лидери в тази сфера смятат, че е възможно да бъдат доставени навреме, стига процедурата с обществената поръчка да не се забави прекалено, поясни гостенката.

Целият разговор по темите с новото ръководството на ЦИК, машинното гласуване и Европейските избори можете да изгледате във видеото.