Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Петров: Ежемесечното администриране на данък уикенд създава трудности

Бизнес старт, 12.02.2016

08:25 | 12 февруари 2016
Автор: Investor.bg
Петър Петров. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Петър Петров. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Големият проблем при данък „уикенд“ е не това, че се облагат активи, ползвани за лични нужди, а че равновесието между ползи и разходи започва да натежава в полза на разходите. Това коментира финансовият консултант Петър Петров в предаването „Бизнес старт“ по Bloomberg TV Bulgaria.

Данък ДДС изисква ежемесечно и много конкретно администриране, което създава затруднение на бизнеса. По думите му няма нищо нелогично данък "уикенд", които засяга не само ДДС, но и доходите и социалните осигуровки на ползващите активи за лични нужди, да бъде администриран на по-дълъг период (3,6 месеца или година). Ежемесечното му администриране създава обективни трудности.

Финансовият консултант коментира още идеята за въвеждане на методиката за признаване на ДДС 50/50. „За мен е нелогично съществуващото разграничение дали един актив отговаря за целите на ДДС. По-скъпите автомобили, които отговарят на изискванията за ДДС, ползват данъчен кредит. Ако обаче купите автомобил, които разполага с 5, а не с 6 места, това автоматично Ви лишава от правото на данъчен кредит.“ Ако се приложи методиката 50/50, това би довело до допълнителни социални функции.  

Вижте повече от коментара му във видеото: