Бизнес старт

Всеки делник от 7:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Ситуацията около усвояването на европейски средства в България не е драматична

Атанас Кирчев в Бизнес старт, 13.03.2018

11:42 | 13 март 2018
Автор: Кирил Петков
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Ситуацията около усвояването на европейски средства в България не е драматична. Това каза Атанас Кирчев, председател на Професионална асоциация Европейски и национални програми за развитие, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Живка Попатанасова.

"Трябва да се има предвид спецификата на програмния цикъл, на цикъла на усвояване на европейски средства. Цикълът обикновено преминава през обявяване на конкурси, сключване на договори. След това следва изпълнение на проектите".

"Обикновено първите години на програмния период са години на усилено договаряне, почти няма усвояване. След това започва да се покачва процентът на усвояване, а към края на периода намалява договарянето, защото всички средства би трябвало да са договорени и съответно нараства процентът на реално усвояване", каза събеседникът. По думите му "от тази гледна точка" ситуацията не е толкова критична. 

"Другата важна цифра, която не се споменава в официалната информация, е, че процентът на договаряне е близо 55%, което за втората половина на програмния период никак не е лошо. Очаквам, че до края на формалния програмен период ще бъде договорено всичко, като три години след края на програмния период ще бъдат усвоени всички средства. Ситуацията не е драматична".

Гостът, обаче, подчерта, че България няма дългосрочна визия за развитие и за това програмите автоматично се превръщат в механичен сбор от отделни мерки, много от които "дори в рамките на самите програми не са синергизирани, да не говорим, че самите програми не взаимодействат помежду си". 

Кои са по-рисковите програми? Какъв е реалният процент на договорените и на разплатените средства? Как се справя България с усвояването на европейски средства на фона на останалите страни от ЕС?

Вижте целия коментар.