Пазари Азия, 21 май 2024

Ейдриън Вон, Bloomberg Хонконг

11:46 | 21 май 2024
Преводач: Силвия Грозева

Акциите в Азия поеха глътка въздух след 7 дни на ръст, трейдърите се възползваха от последното рали, което прати китайските бенчмаркове на рекордни нива.

MSCI Asia Pacific падна с 0,7% и повечето от валутите в региона се понижиха спрямо долара.

В Хонконг Hang Seng се понижи с над 2% след като китайският производител на електромобили Li Auto отчете за първото тримесечие продажби под очакванията. Акцията падна с цели 15% и повлече и другите акции на компании за електромобили.

Hang Seng Tech също падна най-много от месец след като стигна 10-месечен връх и техническите показатели показаха, че последния ръст може да е бил прекомерен.

Междувременно вниманието остава приковано върху Китай, който продължава да среща икономически трудности. Последните данни показаха, че няма особени признаци на промяна в имотния сектор. Местните правителства отчитат най-малко приходи от продажби на парцели от 8г, което показва колко много зависят от тях.

Излязоха последните протоколи от заседанието на централната банка в Австралия, които засилиха масово разпространеното мнение, че лихвите ще останат по-високи за по-дълго време. Доходността по 3-годишните държавни облигации на Австралия се повиши за трети пореден ден и озито падна с 0,3% спрямо долара преди да изтрие загубите.