Учене под формата на игра

16:00 | 20 май 2024
Обновен: 16:21 | 20 май 2024
Автор: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Freepik.com
Снимка: Freepik.com

Децата усвояват знания много по-бързо от възрастните. Колкото по-малко е детето, толкова по-лесно му е да възприеме, обработи и запомни нова информация. Много е важно обаче как предаваме на детето уроците, които искаме да научи. 

Обучението на подрастващите чрез уроци, предадени под формата на игра е метод, който набира все по-голяма популярност сред преподавателите и педагозите. Когато учениците се забавляват по време на занятията, те запомнят и усвояват знанията бързо и неусетно. Този метод се използва в детския езиков лагер на Лъки Кидс например, от създаването на програмата, до момента и успеха на обучението показва, че той наистина работи. 

В следващите редове ще обясним какво точно представлява ученето чрез игра и какви са ползите, които предлага. 

Какво представлява ученето чрез игра?

Малките деца имат вродено желание да изследват средата, която ги заобикаля и усвояват повечето си умения чрез игра. Така те по забавен начин учат за света и начините да се адаптират към него. 

Примери за умения, усвоявани чрез игра са:

  • Социални умения  – докато играят, малките се научават да изразяват себе си невербално, както и да разбират, когато другите го правят. По време на игрите, децата се учат и да определят как се чувстват останалите участници в играта, което им помага да развият емпатията и съпричастността си.
  • Креативност – на децата непрестанно се налага да измислят нови ситуации и дейности по време на игра. Това развива креативността им. Използвайки въображението си, те откриват решения на различни казуси които възникват по време на играта и така придобиват умения в общуването и разрешаването на конфликти.
  • Езикови умения – понеже по време на игра винаги има активна комуникация между участниците, те имат възможност да научат нов език без дори да усетят. Докато децата играят, преподавателите изговарят различни думи и фрази на чуждия език, или ги вкарват в играта по друг начин и когато приключат, всяко едно от децата е запаметило думите и изразите, без дори да усети. 

Много от малките деца нямат никакво желание да стоят на едно място, докато възрастните им предават уроци. Вниманието им се изчерпва и съзнанието им започва да се рее към всичко друго, но не и към темата, която трябва да научат. В подобна ситуациа е почти сигурно, че преподаването е безсмислено, понеже никое от децата няма да си тръгне след урока придобило нови знания, или умения. 

Когато обаче урока се предаде под формата на игра, те не само ще научат всичко, което искате да им преподадете с удоволствие и с лекота, но и ще го помнят и прилагат и в бъдеще.

Примерни игри за изучаване на чужд език

Обучението чрез игра може да се постигне във всякаква среда. Дали сте в домашни условия, в детската градина, или в училище, разнообразието от активности, с които да приложите метода на практика е огромно.

Ето няколко примера за игри, с които децата усвояват знания лесно и бързо:

  • Саймън каза” – в тази игра водещият казва "Simon says" и прибавя глагол към фразата. Например,  "Simon says touch your nose". Децата следват инструкциите и учат нови думи и изрази, докато се забавляват.
  • Бинго” – тази класическа игра е чудесен начин да се научат нови думи. За целта са нужни само карти с думи, или изрази на езика, който се изучава. Водещият казва дума и децата трябва да я намерят сред картите. По този начин те свързват звуците на думата с начина, по който изглежда тя писмено.
  • Лов на съкровища” – водещият трябва да скрие предмети, или карти от играта на Бинго в зона, която са определили предварително с участниците. Децата получават списък с думи на изучавания език и целта им е да открият съответстващите им предмети.

Тези и много други игри, могат да бъдат успешно използвани с учебни цели. Децата и възрастните истински се забавляват по време на учебния процес и урока се превръща в игра.

Ползи от обучението чрез игра

Когато информацията и учебния процес са представени по забавен и интересен начин за децата, те не само проявяват интерес, но и показват умения и таланти, които до преди това са били скрити от учителите и родителите им.

Обучението под форма на игра, предразполага децата да се изразяват свободно, да се забавляват истински и да се наслаждават на учебния процес. С този метод малките безпроблемно попиват предоставената им информация и дори имат възможност да приложат на практика наученото в момента, в които го научат.