Бизнес старт

Всеки делник от 7:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Успехите на НАТО от XX век почти се обезцениха след началото на войната в Украйна

Доц. Любов Минчева, преподавател по Международни отношения и проблеми на сигурността в СУ "Св. Климент Охридски", в "Бизнес старт" 09.07.2024 г.

13:19 | 9 юли 2024
Обновен: 14:18 | 9 юли 2024
Автор: Георги Месробович

Очакванията от срещата на върха на НАТО са свързани с укрепване на отбранителните възможности на съюзниците и предоставяне на военна помощ на Украйна. НАТО чества своя 75-ти рожден ден, като за този период от създаването си, алиансът е постигнал успех в различни направления и множество мироопазващи мисии, това коментира доц. Любов Минчева, преподавател по Международни отношения и проблеми на сигурността в СУ "Св. Климент Охридски", в предаването "Бизнес старт" с водеща Роселина Петкова.

НАТО се формира след края на Втората световна война, като играе ролята на отбранителен алианс на западните страни, срещу съветската експанзия. Най-важният елемент представлява известният член пети, който гарантира, че агресия срещу един от членовете на НАТО представлява агресия срещу целия алианс.

Гостът обясни, че НАТО е бил отличник по теми като ограничаване на ядреното въоръжаване, което е основна надпревара по време на Студената война, като предприема успешни ходове да постави ядрен „чадър“ над Западна Европа. Тя допълни, че алиансът постига много по тази тема и до края на миналия век.

„Това е изключително завоевание, което ми се струва, че в първите две десетилетия на 21 век ние започнахме да губим, защото с началото на войната в Украйна диалогът между двете супер сили по ядрените въпроси на практика прекъсна. Постигнатите успехи от предния век и началото на този почти се обезцениха.“

Друг голям успех за НАТО е трансформацията му след края на Студената война от отбранителен съюз към съюз за сигурност, който пое множество миротворчески мисии в различни региони. Гостът обясни, че променяйки визията си, алиансът започва да се занимава с хуманитарни операции, а когато е необходимо и военни интервенции. Тя допълни, че трябва да посрещнем годишнината с оглед на историята на алианса и текущия му фокус върху войната в Украйна.

Целия коментар гледайте във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.