Бизнес старт

Всеки делник от 7:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

След пандемията протекционизмът е логичен, но светът ще се върне към глобализация

Преслав Райков, финансов анализатор, в "Бизнес старт", 20.06.2024

11:00 | 20 юни 2024
Обновен: 10:13 | 22 юни 2024
Автор: Галина Маринова

Свидетели сме на старт на една кампания, насочена към затваряне на икономиките, което не води към нищо добро. Желанието за протекционизъм ще го има в тези години след пандемията, но много бързо светът ще се върне към осъзнаването, че именно световната търговия ни е довела до там, където сме и до живота, който имаме в момента. Мисля, че ще има една вълна обратно към глобализация. Това каза Преслав Райков, финансов анализатор, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водеща Роселина Петкова.

Пекин обяви антидъмпингова проверка на вноса на свинско месо от ЕС, като това означава започваща търговска война. Ние сме съвсем в началото ѝ, като това е отговор на опита на ЕС да наложи такава мярка към електромобилите на Китай, каза гостът. Това не е нещо добро, защото в текущата ситуация, в която Европа се намира, когато догонва конкурентоспособност почти спрямо целия свят, обръщането към протекционизма и към затварянето на икономиката за определени играчи, стоки и държави, не би донесло нищо добро в дългосрочен мащаб и не мисля, че можем да гледаме на него като на нещо позитивно". 

"Износът на ЕС към Китай и изобщо на селскостопанска продукция е голяма част от търговията между двата континента. В случая със свинското месо Европа подсигурява почит 20% от този обем, който се потребява в Китай, въпреки че през последните години имаше спад на процента. Беше около 24-25%, а в момента е около 19,5% - 20%. Но все още остава много съществена част в икономиката на агропромишления комплекс в Европа и редица страни зависят от това, например Холандия и Белгия".

Другите пазари в Европа, които биха могли да пострадат, са доста, каза още събеседникът. "Ако останем в полето на агроверигите, Европа изнася доста сурови полурафинирани продукти. Може да пострада и машиностроенето, защото в тази област също има голям износ, въпреки че Китай напоследък успя да навакса във веригата на добавената стойност, за да не е изцяло зависим от вноса в машиностроенето. Но Европа е напълно зависима от вноса на редкоземните метали за производството на своите батерии за електромобилите. Това е другият голям канал, по който Китай може да наложи натиск". 

"Тази зависимост беше ясно видима през последните четири-пет години, започвайкии от Covid пандемията. Тя разкри в пълен мащаб различни зависимости и Европа поде някакви стъпки в това да се диверсифицират доставките, но все още над 95% от редкоземните метали, необходими на Европа, идват от Китай. Именно за това, такива стъпки не водят към нищо добро. Това е състезание към дъното - кой какво може да забрани и рестриктира. Знаем какво се случи със соларната енергия, когато Китай се превърна в най-големия производител. Редица страни не бяха щастливи, поради това, че техните местни индустрии изостанаха, но в крайна сметка световната икономика и прогрес се развиват именно от конкуренцията".

Европейският съюз е свръхрегулиран спрямо компаниите, които работят на негова територия и трябва да се преосмислят политиките, за да се засили конкурентоспособността, съгласи се Райков. "Според мен Европа все още е най-доброто място за живеене в света и това трябва да се казва като факт, като сравняваме чисто икономическите показатели. Но трябва да се има предвид и конюнктурата, в която сме поставени. Има страни, като Китай, САЩ и редица страни от Южна Америка, които много ясно знаят къде искат да отидат и с какво разполагат. Свръхрегулацията в насока на някои процеси и производства в Европа, които убиват конкурентоспособността, нямат дългосрочен положителен характер и трябва да бъдат ревизирани и преосмислени".

"Видяхме какво се случи след Covid. Доста зависимости бяха разкрити и доста реалности в глобалната търговия станаха видими - кой от какво зависи и какво би станало, ако го няма. Желанието към протекционизъм ще го има в тези години след пандемията, но много бързо светът ще се върне и в тази част на света, в Европа, към осъзнаването, че именно световната търговия ни е довела до там, където сме и до живота, който имаме в момента. Мисля, че ще има една вълна обратното към глобализация - изнасяне на производство, оптимизиране на вериги на доставки, отново осъзнаване, може би, че е по-добре Европа да внася китайски електромобили и да ги инкорпорира и използва в икономиката си, като се насочи към други услуги и продукти, в които Европа винаги е била силна". 

Вярвам в световната търговия и смятам че това е пътят към ефективната конкурентоспособност, изтъкна Райков. 

Какво означават за европейските пазари митата спрямо китайските електоромбили и ще постигне ли целта си Европа? На прага на това ескалиращо търговско напрежение между Изтока и Запада какво се случва на пазарите на суровини? Каква е реакцията на "основното събитие - отпадането на споразумението между Саудитска Арабия и САЩ за т. нар. петродолари? На какво се дължи "доста големият спад при основните суровини"?

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.