Бизнес старт

Всеки делник от 7:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Yazaki: Бихме искали да инвестираме още повече в България, но търсим стабилност

Хиденори Канда, мениджър "Управление на технологиите" в Yazaki Corporation, Япония, в "Бизнес старт", 13.06.2024

12:15 | 13 юни 2024
Обновен: 10:03 | 15 юни 2024
Автор: Галина Маринова

Бизнес средата е доста позитивна, а сътрудничеството с властите работи много добре. Имаме три съоръжения за кабелни инсталации в България и бихме искали да инвестираме още повече, но е важна стабилността в страната. Yazaki възприема многокомпонентна стратегия в автомобилната индустрия, като разработва различни видове технологии, приложими към различните автомобили - електрически, хибридни, конвенционални с двигатели с вътрешно горене, а дори и водородни. AI и все по-голямата автоматизация и дигитализация са много важни за автомобилната индустрия, но е трудно е да се прогнозира до каква степен изкуственият интелект ще ни бъде от полза в близкото бъдеще. Все пак вярвам, че ползите ще бъдат големи. Това каза Хиденори Канда, мениджър "Управление на технологиите" в Yazaki Corporation, Япония, в интервю на Ивайло Лаков, излъчено в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria. 

Yazaki Corporation е световен лидер в проучването, разработката и доставката на автомобилно окабеляване, захранване и решения за пренос на данни и дисплеи за автомобилната индустрия. В световен мащаб в компанията работят 250 хил. служители в 45 държави. Yazaki се ангажира с опазването на околната среда повече от 75 години, като компанията поддържа този ангажимент и до днес. 

"Като един от световните лидери сред доставчиците в автомобилната индустрия ние трябва да се фокусираме върху изискванията на нашите клиенти. Най-важните промени касаят прехода към електрическите автомобили. Всички знаем, че тази трансформация няма да се случи толкова бързо, колкото искат политиците. Ето защо Yazaki трябва да се подготви за всички възможни проблеми и варианти". 

Японските компании вярват най-малко в този преход, потвърди гостът. "Да. Така е. Нашите клиенти продължават да произвеждат и продават хибриди, както и традиционни коли с двигатели с вътрешно горене. Ето защо тази сфера е много важна за нас. В момента никой не знае как ще се промени бъдещето, например след 10 години. Ето защо е много важно да се възприеме една многокомпонентна стратегия". 

"Имаме дългогодишен опит в осигуряването на различни видове компоненти за автомобилната индустрия. Въз основа на своя опит разработваме различни видове технологии, приложими към различните автомобили. Възприемаме многокомпонентна стратегия, като не се фокусираме единствено върху електромобилите, но също така и върху конвенционалните автомобили с двигатели с вътрешно горене, върху хибриди, а дори и върху водородни автомобили". 

Запазваме традиционния си автомобилен бизнес като отговаряме на различните нужди на нашите клиенти. Работим в множество региони и си сътрудничим с компаниите във всеки един от тях. Разработваме различни технологии, които са базирани на различните изисквания на нашите клиенти. Това включва, както традиционни технологии, така и новите, каза Канда. "Тук, в България, например, вече произвеждаме кабелни инсталации за множество клиенти в Европа. Това става и в трите ни завода в България. Произвеждаме такива, както за конвенционални автомобили, така и за хибриди и електромобили. Това е част от нашата многокомпонентна стратегия". 

"AI и все по-голямата автоматизация и дигитализация са много важни за автомобилната индустрия, както и за всички останали сектори. Ние вече използваме интензивно изкуствения интелект, за да опростим допълнително и да ускорим процесите си на разработка и развитие. Един пример за това е употребата на специфични данни от различни информационни източници, с които разполагаме като компания. Трудно е да се прогнозира, поне в момента, до каква степен изкуственият интелект ще ни бъде от полза в близкото бъдеще. Но вярвам, че ползите ще бъдат големи". 

Помолен да коментира инвестицията си в България и да оцени бизнес климата у нас и плановете за бъдещи инвестиции събеседникът сподели, че компанията е получила "изключителна подкрепа в България". "Бизнес средата е доста позитивна, а сътрудничеството с властите работи много добре".

"Ние сме голям работодател в страната и имаме около 5500 служители тук. Имаме три съоръжения за кабелни инсталации и като международна компания бихме искали да инвестираме още повече в България. Най-важното нещо за реализацията на такава голяма инвестиция като тези (не само за Yazaki, а за всички други международни компании в страната) е стабилността". 

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.