В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Автомобилите с горивна клетка са бъдещето за достигане на въглеродна неутралност

Тимъти Дерде, ръководител Задвижващи системи в Toyota Motor Europe,"В развитие", 12.06.2024г.

14:30 | 12 юни 2024
Обновен: 10:30 | 13 юни 2024
Автор: Антония Косева

Бъдещето на автомобилния сектор и как новите технологии се имплементират в посока към въглеродната неутралност коментира Тимъти Дерде, ръководител Задвижващи системи в Toyota Motor Europe, в предаването "В развитие" с водеща Вероника Денизова.

Toyota представи прототип на електрически пикап Hilux с водородни горивни клетки в края на миналата година. Той е бил тестван за първи път с клиенти миналата седмица, когато всички заинтересовани са имали възможността да направят и тест драйв с прототипа на модернистичното превозно средство. Това събитие е се е провело във Великобритания, но за съжаление от Toyota не могат да дадат конкретна дата, в която този прототип ще е достъпен и на пазара.

Компанията базира този иновативен проект на т.нар. “generation 2“, който може да се намери и в един от моделите на марката – Mirai. Екипът на Toyota, обаче, иска и сериозно да помисли върху разработката на „generation 3“. Целта на следващата генерация ще бъде да с по-добро представяне, по-малък размер и по-ниска цена. Тази иновация на технологията се очаква да бъде разработена до края на десетилетието.

Британското правителство оживено подкрепя проекта по разработването на пикапа Hilux, което подсказва, че все повече държави ще симпатизират и финансират подобни идеи с цел подобряване на мобилността. Автомобилите с горивна клетка могат да бъдат голяма част от бъдещето, тъй като идеята на технологията е да се достигне до пълна въглеродна неутралност.

Глобалната компания търси и други партньорства сред държавите в Европа, но твърдо заявява, че тя е отворена към тази технология и смятат, че и инфраструктурата ще става все по-добра за този вид превозни средства.

Различните предпочитанията на клиентите, както и региона, в който се намираме има голямо значение, твърди Дерде, но Toyota е отворена към всяко предизвикателство към постигането на въглеродна неутралност.

„Продали сме повече от 25 млн. хибридни електромобили и макар и хибридни те имат по-малка консумация на гориво, така че имаме по-малко емисии на въглероден диоксид в световен мащаб, само от това.“

Plug-in хибридите също са една от популярните технологии на компанията, като тя позволява на всеки клиент да измине по-голямо разстояние само благодарение на електричеството. Toyota разполага и с други разновидности на подобни технологии, за да улесни избора на всеки един клиент спрямо нуждите и потребностите му.

„Ние вярваме в разнообразието от технологии и тяхната комбинация, затова и инвестираме в много от тях.“

Едно е сигурно – за да стане по-мащабна тази технология и да се използва от повече хора, трябва да се изгради по-добра инфраструктура, която да подкрепи имплементацията и в обществото.

Гостът ни е част от конференцията Automotive Forum Bulgaria 2024, която ще се проведе от 11 до 13 юни в София. Презентатори от различни сегменти на бранша са тук, за да представят новите идеи и технологии в автомобилния свят. Събитието се организира от Auto Motive Cluster Bulgaria, в партньорство с Българската агенция за инвестиции и правната кантора Kinstellar. Трите тематични дни на конференцията са посветени на най-новите технологични направления в сектора

 

Как Китай си съперничи с Европа в разработката на електрически автомобили? Как клиентите приемат новите технологии? Какво е бъдещето на цялата автомобилна индустрия?

Вижте целия разговор във видеото.

Всички гости на предаването „В развитие” гледайте тук.