Бизнес старт

Всеки делник от 7:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Инвеститори правят бързи печалби от арбитражни сделки с фючърси на медта

Милко Зашев, анализатор на деривати, в "Бизнес старт", 27.05.2024 г.

11:10 | 27 май 2024
Обновен: 11:13 | 27 май 2024
Автор: Галина Маринова

Движенията в цената на медта водят до различна цена на различните световни борси. На всяка борса има различни играчи и позиции. Миналата седмица наблюдавахме точно този сценарий. Това само по себе си не е лошо, защото играчите могат да се възползват - да купят и веднага да го продадат на друга борса. Всички се възползват от такива сделки. Това е най-сладката сделка, която може да се случи при такива движения. Това каза Милко Зашев, анализатор на деривати, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Христо Николов.

Повишената активност на финансовите инвеститори в Ню Йорк, които използват инструменти като дериватите влияят на цените на медта, обясни гостът. По думите му най-търгуваният договор е фючърсният, защото е стандартизиран за всички участници на пазара. Големите играчи купуват физически метал, който се съхранява в различни складове в цял свят и след това се препродава на техните клиенти. Докато тази продажба настъпи може да спадне цената на метала, което генерира риск за компанията. За да избегнат този риск, те трябва да хеджират, а това става като отворят срещуположна позиция за продажба за същата стойност като покупката. Тази продажба може да стане на някоя от основните борси чрез въпросния фючърсен договор.

И други по-малки компании прилагат тази стратегия, но при тях ограниченията са по-големи, поради по-затрудненото им финансиране от банките, добави Зашев. Поради този факт и рязкото покачване на цените те са принудени да изкупят обратно тези позиции. Това дава допълнителен тласък на цената във възходяща посока. Имайки предвид, че на всяка борса има различни играчи и различни позиции, цените могат да се разминават. Миналата сряда наблюдавахме точно този сценарий. Това само по себе си не е лошо, защото играчите могат да се възползват - да купят и веднага да го продадат на друга борса. "Всички се възползват от такива сделки. Това е най-сладката сделка, която може да се случи при такива движения". 

"Скока на цената на медта се дължи на ръст в търсенето на мед и спад в добива и преработване, но от своя страна този ръст се дължи в ключовата роля на медта в производството на оборудване за електроенергийно производство от възобновяеми източници, за електрическите превозни средства и мрежовата инфраструктура. Технологиите за възобновяема енергия, както слънчеви фотоволтаици, така и вятърни турбини, изискват значителни количества за ефикасен пренос и разпределение на електроенергия, а електрическите превозни средства също разчитат до голяма степен на мед за производство на двигатели, инвертори, електрически кабели".

В допълнение едно ключово събитие, което повлия на цената, бе затварянето на мината в Панама, която значителен глобален източник на мед. То измести пазарните очаквания от излишък към дефицит, каза Зашев. "Освен това през март китайските топилни предприятия решиха да намалят преработването на мед". 

"Не на последно място свалянето на лихвите в САЩ също оказва влияние на глобалните пазари и на пазара на метали като цяло", добави гостът. "Този фундаментален фактор би накарал цената на долара да спадне, което от своя страна да възобнови инвестициите в метали". 

Как се движи цената на алуминия и какви са прогнозите за движението й? Как прекратяването на търговията с руски метали променя търговията? Какви са новините около опасността от недостиг на никел? 

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.