Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Доц. д-р Моравенов: BEAM е в основата на ренесанса на капиталовия ни пазар

Доц. д-р Маню Моравенов, изп. директор на Българската фондова борса, в "Бизнес старт", 28.03.2024

14:00 | 28 март 2024
Обновен: 13:28 | 1 април 2024
Автор: Галина Маринова

Над половината от компаниите на Bulgarian Enterprise Accelerator Market (BEAM) пазара на Българска фондова борса (БФБ) са печеливши към настоящия момент, а останалата половина - не. Ако инвеститор беше инвестирал още в първата година в първата група компании, към настоящия момент (средно) щеше да е с около 30% плюс. Първата година, обаче, над 100%. Това каза доц. д-р Маню Моравенов, изп. директор на Българската фондова борса, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Христо Николов. 

"Пазарът, не трябва да забравяме, върви в цикли. Компаниите се движат в цикли. Оценките миналата година доста паднаха. Рано е още за генерална статистика. Ако беше инвестирал през последната година, в последните компании, които са листнати, щеше да реализира над 10% доходност. И въпреки това е трудно да се правят генерални заключения". 

Самият исторически период е много кратък, за да се генерализира, подчерта Моравенов. "При тези компании по-скоро оценката е бъдещето - погледът в бъдещето". 

Общо до сега на BEAM пазара са набрани средно около 55 млн. лв. при двойно по-голямо търсене, което не е толкова много, но ако се раздели на 15 компании в този им цикъл на живот, в който са, можем да приемем, че е един добър старт, заяви изпълнителният директор на Българската фондова борса. 

Първото публично предлагане на пазара за растеж на малки и средни предприятия BEAM беше преди малко повече от три години - януари 2021, като въпреки че пазарът е млад, компаниите, които се листват на него, не са големи, нито средни, а повечето са малки и млади компании, коментира Моравенов. "Този пазар даде нова енергия, защото доброволни IPO-та на нашия пазар не са толкова често явление. А те при нас са 16, което само по себе си говори за сериозен интерес. Потенциалът там е голям".

"Пазарът BEAM е в основата на ренесанса, който наблюдаваме, на българския капиталов пазар. Той се изрази миналата година в голям ръст на индекса. Тази година продължава леко ръста, но за сметка на това оборотите вече са близо два пъти по-големи от миналогодишните към този период".

Оптимизмът на БФБ, който се наблюдава през последните седмици и фактът, че индексът Sofix надвиши нивото от 800 пункта за първи път от октомври 2008 година, се дължи на няколко фактора, сред които е и движението на глобалните капиталови пазари. Има известно раздвижване, както в американските, така и на европейските пазари, донякъде заради технологичните компании, компаниите със средна капитализация, а в Европа - отбраната, каза гостът.

"Но има и други фактори. Българският капиталов пазар има голям неизползван потенциал, а BEAM пазарът запали искрата за връщането на инвеститорския интерес към капиталовия пазар. В комбинация с много други инициативи се получи едно натрупване, което вече има своя ефект и се надявам този ефект да е дългосрочен". 

Ясно е, че в Sofix има няколко компании, които правят сериозни ръстове през последните години и това е свързано, както с тяхното добро представяне и развитие, така и с факта, например, че Shelly Group се търгува и на франкфурктската борса, предстоят и други интересни събития, добави Моравенов. "Капиталовият пазар и нашите пазарни участници следят тези неща".

"Тази година, поне до момента, се очертава като година на доста по-големи обороти в сравнение с миналата". 

Инвеститорите при всички положения се влияят от политическата стабилност, изтъкна събеседникът. "По-малко се влияят локалните инвеститори, но със сигурност това има значение. Има значение дали ще има стабилно правителство, защото то все пак чертае стратегията за капиталовите пазари в България". 

Но причината последните пет сесии на Sofix да е "на червено" не е само тази, обясни доцентът. "Един индекс не може само да расте. Той е обвързан и с това какво се случва и в Европа. Нашата икономика е много свързана с европейската, и конкретно с немската икономика. Това няма как да не се отразява и на нас". 

Кои са най-търгуваните акции на BEAM пазара и какви изводи можем да направим от това? 

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.