Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Богдан Дарев: AI ще вдигне много високо летвата в киноиндустрията

Богдан Дарев, режисьор, в "Бизнес старт", 20.02.2024

12:50 | 20 февруари 2024
Обновен: 12:50 | 20 февруари 2024
Автор: Галина Маринова

Изкуственият интелект ще промени цялата киноиндустрия, ще вдигне летвата много високо и ще се отсеят много хора. Зрителите няма да искат да гледат нищо, което не е направено на наистина много високо ниво. Документалното кино е едно изкуство, което не само е търсено, но и търсенето нараства, защото игралното кино стана толкова масово, че хората търсят истинските, автентични истории, до които да се докоснат. Но все пак тези истории трябва да са направени по художествен и грабващ начин. Това каза Богдан Дарев, режисьор, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водеща Роселина Петкова.

Филмът “Кавал парк” е създаден изцяло с дарения. Инвестициите в документално кино са трудно начинание, защото хората не очакват възвращаемост, сподели гостът. “Но ние вярваме, че възвращаемост е възможна, а освен това има потребност българският зрител да гледа документално художествено кино, като по този начин той може да обогати себе си, да обогати душата си”. 

“В момента работим с 18 независими кина в цяла България, защото по-големите вериги отказаха да вземат филма, тъй като няма практика документално кино да се разпространява по този начин. Ние убедихме независимите кина, като делим приходите 50 на 50, за да може този филм да достигне до повече хора”.

До момента филмът се възприема много добре, като тръгва на световно турне от Копривщица през 2022 година, сподели гостът. 

Той сподели, че големите платформи като Netflix имат практика за закупуване на документални филми, като средната цена на един качествен документален филм е 1 млн. долара. “Най-високата цена, която Netflix е платил за документален филм е 12 млн. долара. Има друга платформа, която е платила почти 20 млн. долара. Това е едно изкуство, което не само е търсено, но и търсенето нараства, защото игралното кино стана толкова масово, че хората търсят истинските, автентични истории, до които да се докоснат. Но все пак тези истории трябва да са направени по художествен и грабващ начин”. 

“Предизвикателствата при документалното кино идват от това, че докато си в процеса на създаване на документалния филм, ти търсиш историята. Това оскъпява процеса, защото не започваш с един сценарий, както е в игралното кино. В документалното кино ти си изследовател, търсиш историята и снимаш страшно много. Този филм е сниман над три години”.

На въпроса как се променя киноиндустрията в ерата на изкуствения интелект  събеседникът отговори: “Това, което става в момента, е невероятно и ще промени цялата индустрия”. 

Не вярвам, че ще се изгуби почеркът на режисьора и актьорите, както и стойността на киното като изкуство, уточни гостът. “Напротив, ние, хората, ще станем още по-търсени”.

“Фактически изкуственият интелект ще вдигне летвата много високо. Много ще се открояват хората, които са супер професионалисти, които разказват истории, които докосват хората по света. Не мисля че те трябва да се страхуват, че ще си изгубят работата. Но летвата ще бъде вдигната много високо и ще се отсеят много хора. Зрителите няма да искат да гледат нищо, което не е направено на наистина много високо ниво. И да, ще има много хора, които ще загубят работните си места, но интересът към качествените и стойностни истории ще остане”. 

Филмът “Кавал парк” е документално-художествено произведение и не е филм само за българския фолклор, а изследва характера на един човек, подчерта гостът. “Човекът, който е в центъра на този филм е Александър Еплер. Представете си, че вие сте на 14 години, живеете в САЩ през 1971 година и решавате, че ще се качите на товарен кораб от Америка, ще работите нещо, за да си платите пътя. Ще минете нелегално границата между България и Гърция и ще дойдете в Пловдив, за да учите кавал”. 

“Казахме си трябва да направим филм за този човек. Филмът проследява неговата история”. 

Лентата е представена до момента и в Словакия, Ирландия, Великобритания, като идеята на създателите е да бъде продаден и на дистрибутори в тези страни, за да достигне до повече хора. Филмът може да бъде видян в България от 23 февруари.

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.