Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Денталният туризъм в България има огромен потенциал, ако бъде подкрепен от държавата

Бранимир Кирилов, основател на дентална клиника Medical Dent, в "Бизнес старт" 18.10.2023 г.

12:50 | 18 октомври 2023
Обновен: 13:59 | 18 октомври 2023
Автор: Георги Месробович

Темата, за дефицита на човешки ресурс, е главна в световен мащаб, тъй като влияе над възможностите за развитие и растеж. Трябва да се създадат държавни програми за справяне с липсата на стоматолози в малките населени места. Многобройните положителни примери в лечебните заведения не стигат до обществото, а единичните отрицателни примери са постоянна тема на дискусия, това коментира Бранимир Кирилов, основател на дентална клиника Medical Dent, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

Най-голямата тема в денталния сектор е дефицитът на човешки ресурс, заяви Кирилов. Този дефицит е световен проблем и влияе над възможностите за развитие и растеж на сектора. Много специалисти напускат държавите си, за да работят за по-добро възнаграждение. Гостът обясни, че броят на стоматолози спрямо населението в България е достатъчен, но проблемът идва в географското разпределение на специалистите, тъй като има липса в малките населени места. Гостът смята, че трябва да се създадат стимули и програми за справяне с този проблем. Като пример той даде изисквания за стаж на младите специалисти в малки населени места в началото на кариерата им.

Трябва да има национална политика за справяне с дефицита на среден медицински персонал, заяви Кирилов. Той обясни, че в други държави има опция за профилиране за учениците след 8-ми клас, които учат за медицински сестри и зъботехници и излизат работоспособни след средното си образование.

Новите технологии в имплантологичното лечение са около дигиталното планиране на лечение и 3D отпечатъците. Дигиталното планиране на леченията помага да се намали неуспешното поставяне на импланти и имплантите, които създават проблеми в бъдеще. Това създава спокойствие у пациента за резултатите в дългосрочен план, а 3D отпечатъците улесняват процедурите, обясни гостът.

Фактът, че българинът не посещава регулярно зъболекар, може да бъде променен с политики в тази насока, заяви гостът. Такава политика може да е насочена към това, българите, които не правят профилактични прегледи, да плащат по-висока осигурителна вноска. Кирилов обясни, че има хронично недофинансиране на здравеопазването, като здравната вноска в страна като Германия е 13%, а у нас 9%, което води до по-малко постъпили средства за здравеопазване.

„Има течове и те могат да бъдат затворени.“, сподели гостът за изтичането на средства в здравеопазването.

Той допълни, че положителните примери, които са много, в лечебните заведения не биват отразени и не стигат до обществото, а единичните отрицателни примери постоянно са тема на дискусия.

Зъболекарите, които се занимават със собствена практика, заемат ролята на лекари и предприемачи. Проблемът със собствената практика идва от това, че докато лекарят натрупа опит отнема много време и няма достатъчно време след това да капитализира усилието си, заяви гостът.

„Бързо амортизираща професията.“

Потенциалът на България за дентален туризъм е огромен, но няма как да бъде развит без държавна помощ, смята Кирилов. Той допълни, че в момента за денталния туризъм се полага усилие само от клиники и предприемачи, а ако има държавна политика към това паричният поток ще се засили. Гостът смята, че трябва да се инвестира в маркетинг за доброто име на България, за това колко добри са българските специалисти, добрата транспортна връзка и сигурността на държавата, тъй като това популяризира България сред потенциални клиенти.

Целия коментар гледайте във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.