Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Как с доверие в институциите Финландия елиминира намръщената леля от гише N3

Христо Николов, журналист BloombergTV Bulgaria, "Бизнес старт", 29.09.2023 г.

12:39 | 29 септември 2023
Автор: Даниел Николов

Всичко тук се прави с мисъл за хората - от социалните центрове, където жителите могат безплатно да ползват стаи за срещи или 3D принтери, до творческите курсове в училищата, които прерастват в срещи с университетски преподаватели. Но за да се получи всичко това е нужно високо доверие в институциите. Това коментира на живо от Финландия журналистът Христо Николов за "Бизнес старт" с водеща Роселина Петкова.

Финландия е европейският шампион до дигитализация и е на първо място в индекса DESI (Digital Economy and Society Index), който измерва навлизането на цифровите технологии в икономиката и обществото, разказа Николов.

"Във Финландия действа електронен мега портал за обществени услуги Suomi.fi - той обединява онези безброй регистри, в които има данни за целия ни живот и активност. Всички държавни и общински регистри са на едно място - това елиминира нуждата от събиране на предварителна информация и документи; онази намръщена леля от гише N3, с която сме свикнали в Бълагрия, тук я няма. Трансферът на данни става по автоматичен начин и това спестява безценно време на гражданите и бизнеса. Събирането на всички регистри на едно място позволява на държавата да бъде бърз и надежден доставчик на множество услуги."

Цифровите обществени услуги се ползват и от много висок процент на хора, като има специални улеснения за възрастни и хора, които се затрудняват в интернет, като оторизират техни близки да ползват услугите от тяхно име, каза Николов. През 2017 г. Финландия стана първата страна, която въведе възможността за дигитално и асистирано прехвърляне за ползване на услуги на други хора, добави той.

Населението възприема нововъведенията много бързо, но ключово е високото доверие в институциите.

"Зъбните колелца на цифровата инфраструктура се управляват и развиват от професионалисти, а не от политически назначени лица със спорен опит. Когато има доверие в институциите, това води до лесно и бързо развиване на цифровите публични услуги."

Финландия вече гледа и към бъдещето като заплахите и ползите от изкуствения интелект и квантови компютри. Финландската компания IQM вече е създала и използва няколко квантови машини, макар пълното развитие на техологията да предстои, разказа Николов.

"Хората от IQM разказаха, че някои от най-големите европейски компании, включително банки от Нидерландия, вече използват квантови технологии да правят експерименти най-вече в областта на финансовите транзакции. Това ще бъде една от глобалните надпревари, които ще наблюдаваме през следващоте години."

Как Финландия стимулира младите да станат от компютрите и развива своята образователна система може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.