Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

IT компании в САЩ работят по-евтино от българските там заради излишък на кадри

Цветан Алексиев, главен изпълнителен директор на “Сирма Груп Холдинг”, ''Бизнес старт'' , 04.09.2023 г.

12:40 | 4 септември 2023
Обновен: 20:35 | 6 септември 2023
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Средата за развитие от гледна точка на служители има потенциал, защото най-важното за софтуерните компании са хората. Най-важно в индустрията е служителите да са добре квалифицирани и мотивирани. В България се гордеем с добри IT специалисти. Това коментира Цветан Алексиев, главен изпълнителен директор на “Сирма Груп Холдинг” в предаването „Бизнес старт“, с водеща Роселина Петкова.

„Гордеем се с добри специалисти, с добри IT хора в България. В България ни е по-трудно да продаваме на външните пазари, всички го знаем“, каза Алексиев.

Гостът смята още, че в аутсорсинг индустрията най-голямото съревнование е по отношение на квалифицирания труд, но ако компаниите искат да продават продуктите си и на западните пазари, и в Азия се изискват много инвестиции.

Алексиев направи и обобщение за състоянието на IT индустрията. Според него 2023 г. за разлика от 2022 г. е период, който е очевидно лош за IT сектора. Тенденцията на влошаване започва от Съединените щати, когато много компании съкращават персонал, а войната в Украйна започва много да тежи на бизнеса.

„Имаше ситуация в САЩ, имаха толкова много свободни програмисти, не можехме да се конкурираме с тях. В Западна Европа не е чак толкова зле положението в IT сектора, но се усеща много голяма неувереност в бизнеса. Отлагат се проекти“, коментира Цветан Алексиев, като допълни, че когато в Америка започне криза, тя се прехвърля и в Европа.

Според него затруднената ситуация в сектора може да се подобри чрез икономическо развитие, преминаване към еврото и стабилна политическа обстановка, като най-важното по думите на госта е обществото в страната да узрее.

„Добрата атмосфера за работа привлича хората, важно е да има добра среда и хората да се чувстват добре, че отиват на работа, да им е хубаво, да се видят с приятели, ходенето на работа да бъде социално преживяване...Заплащането винаги е функция на това как се развива бизнесът в IT сектора. Когато бизнесът върви добре, заплатите растат бързо, намират се много хора. Когато сме по-надолу в кривата, заплатите растат по-добре“, сподели Цветан Алексиев.

Гостът коментира още въпроса за дистанционната работа, която особено в IT сектора стана изключително разпространена по време на пандемията. В момента обаче се наблюдава обратният процес и фирмите очакват служителите обратно в офисите.

Целия коментар гледайте във видеото.

Всички гости на предаването може да намерите тук.