Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Стрийминг гигантите са между вълците от Уолстрийт и исканията на сценаристите в САЩ

Георги Николас, български режисьор и сценарист в САЩ, 29.05.2023

14:01 | 29 май 2023
Обновен: 18:20 | 1 юни 2023
Автор: Галина Маринова

Стримийнг компаниите са технологични, а не медийни компании. Така ги вижда и Уолстрийт и има очаквания към тях за постоянен растеж. Те са под голям натиск и въпреки рекордните печалби, които имат, не са склонни да споделят тези печалби с артистите, които ги правят възможни. Ако актьори и режисьори се присъединят към стачкуващите сценаристи в исканията за справедливо заплащане от стрийминг платформите и студиата, стачката ще е успешна. Това каза Георги Николас, български режисьор и сценарист в САЩ, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Христо Николов.

Филмовата индустрия се променя след пандемията, като филмите стават много по-дълги, по-мащабни и по-впечатляващи, за да се конкурират със стрийминг платформите. Драмите изчезнаха от киносалоните и минаха към стрийминг платформите. При супергероите и комиксите се стигна до момент на пренасищане и жанровото предпочитание ще тръгне в друга посока, каза събеседникът.

Изкуственият интелект е сериозна пречка за професията на сценариста, като тя е наричана в гилдията "робот за плагиатство". Възможноо е изкуственият интелект да се развие до толкова, че да гледаме фирми и сериали, които са написани предимно от AI с лека човешка намеса. Но това, което застрашава сценаристите, като професия са по-скоро условията за работа. Сценаристите искат да превърнат професията в част от т.нар. "гиг-икономика", работа на свободна практика и наемане от ден за ден, като това ще зачертне една борба на гилдията за предвидимост и социални придобивки, включително здравни и пенсионни осигуровки, която тя води отдавна и няма лесно да се откаже от постиженията си, подчерта Николас.

"Напълно подкрепям стачката на сценаристите в САЩ, които протестират от началото на май. Те са в правото си да отстояват правата си, които са уронени през последните 10 години от навлизането на стрийминг компаниите в бизнеса и преструктурирането на бизнеса по начин, който ощетява творците, включително и сценаристите". 

В момента се водят преговори между гилдията на сценаристите и т.нар. Обединение на филмови и телевизионни продуценит в САЩ, което е основано 1924 година. Това е една сто годишна организация. Интересен факт е, че създаването на Академията на филмовите изкуства, която раздава "Оскар"-ите всяка година, се случва през 1927 година, точно за се предотврати формирането на синдикати и гилдии във филмовата индустрия. Но целта не е постигната и през 1933 година се формира синдикатът на сценаристите. Същата година - синдикат на актьорите, а няколко години по-късно и на режисьорите, разказа гостът. "Това е битка, която се води от много години и сценаристите са най-склонни да стачкуват от всички синдикати". 

"Причините те да стачкуват са много и най-често стачкуват при промяна в технологиите, което довежда до промяна на тяхната работа и заплащането за труда им. Първата стачка е през 1953 година и тогава се преборват за т.нар. авторски отчисления за телевизионни предавания. Авторските отчисления са части от печалбата, което продуцентите искат да избегнат при всички положения". 

В момента отношенията между сценаристите и стрийминг платформите не са ясни. При телевизията и при филмите е ясно колко е успешен този филм или телевизионно предаване, колко често е било излъчено, но стрийминг платформите са като една черна кутия и не позволяват достъп до тази информация. Не се знае колко пъти е било гледано едно предаване и по този начин те избягват и всякакви други допълнителни възнаграждения в резултат на успех, обясни сценаристът. 

"Те дават нещо като класация, какво е най-популярно в момента и обичат да се хвалят, когато имат някакъв огромен хит. Но при сериали като "Приятели", от един епизод, написан преди 30 години, те печелят с години, а работата на сценаристите е нестабилна. Те живеят от проект на проект. Така че за тях това е много важен източник на приходи, който им позволява да преживеят тези паузи в работата си". 

Решението на кризата ще дойде, когато мине достатъчно време, за да ги заболи стрийминг компаниите и студиата, за да се съгласят да преговарят със сценаристите по ред основни положения. Средно една стачка на сценаристите трае от три до пет месеца. Така че, ще видим колко време ще отнеме на компаниите да решат, че всъщност ще трябва да преговарят със сценаристите, добави Георги Николас. 

Филмите, продуцирани от стрийминг платформите, от няколко години започнаха да печелят "Оскар"-и, измествайки традиционните филмови компании, като това доведе и до промени в договорите на актьорите. Например, актьорите до не отдавна взимаха процент от печалбите в киносалоните, но тъй като в стрийминг компаниите няма такова излъчване, тяхното възнаграждение е изцяло предварително. Ако пред 15 години актьор като Брат Пит е можел да бъде нает за 5 млн. долара, в момента това струва 23 или 25 млн. долара, тъй като те не получават никакво възнаграждение, след като е направен филмът, сподели режисьорът.

"Другото, за което се борят сценаристите, е свързано с използването на т.нар. изкуствен интелект при написването на сценарий. Това е нещо, което филмовите компании и телевизии отказват да приемат като средство, което е в ръцете на сценаристите. Искат да го запазят за себе си. Да използват сценариите, които са написани от сценаристи, които са наемали, за да обучават алторитъма и да пише сценарии за тях. По този начин те си мислят, че ще спестят пари. Вероятно няма да се стигне до етап в развитието на тази технология, когато ще можеш да напишеш сценарий, който е увлекателен и зрителите приемат по същия начин, по който гледат зрителите като традиционен филм. Това също е една война, която се води в момента и ще видим какъв ще е резултатът". 

Гилдията на американските актьори и на американските режисьори се очаква да започнат скоро преговори с Алианса на кино и телевизионните продуценти. Тези договори се обновяват и предоговарят периодично, обясни гостът. "Така че случва, че това съвпада с протеста на сценаристите. Всъщност това е от голяма полза за последните и това ще позволи преговорите да приключат много по-бързо, отколкото си мислим. Ако актьорите и режисьорите застанат зад сценаристите в САЩ стачката ще приключи. Края на юни месец изтича срокът на техните договори и ще разберем какъв ще е резултатът".  

Стачката води ли до нарушааване на графиците на филмовите студиа, до промени в програмните схеми на телевизиите. Вече има ток-шоута, които не се излъчват. Това са първите последствия от стачката, след това те ще засегнат сериалите и най-накрая това ще стигне и до филмите, тъй като там е най-дълъг процесът на работа и сценариите за филмите, които вече се снимат, са написани. Другият момент е, че при снимки доста често и почти винаги трябва да има сценарист на терен. Във филми, а най-вече при телевизията работата на сценаристите продължава и в постпродукцията. Така че това ще попречи доста на стадиата, добави Николас. 

"През пандемията се стигна до една крайност, при която всички мислеха, че стрийминга е бъдещето и сега се вижда движение в обратната посока. Видя се, че хората всъщност обичат да излизат и да ходят на кино заедно. Това е едно преживяване, което е различно от пускатето на филм вкъщи, докато правиш закуска или нещо друго се случва. Така че кината се завръщат. Хората се завръщат в киносалоните и това е доста обнадеждаващо. Другото е, че и самите студиа видяха, че това е и най-печелившият модел на работа, защото със стрийминг можеш да спечелиш само от месечните абонаменти, а това което получават като приходи от едно разпространение по кината е в пъти по-голямо. Такива приходи не могат да се видят в стрийминга - стотици милиони долари. А "Аватар" направи 2 млрд. долара. Това са рекордиу които могат да се постигнат само в киносалоните". 

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.